Комисия на Американския сенат публикува в събота писма, показващи как банка Goldman Sachs се е облагодетелствала от ипотечната криза, за да спечели десетки милиони долари, съобщава Франс прес.

В комюникето, придружаващо писмата, Карл Левин- ръководител на постоянния разследващ комитет към Сената, коментира, че "банки като Goldman Sachs са били не само посредник, но и заинтересуван емитент на рискови финансови продукти, които благоприятстваха развитието на кризата"

В едно от тези писма изпълнителният директор на банката Лойд Бланкфайн пише: „Очевидно не успяхме да се изплъзнем от шумотевицата около рисковите жилищни кредити. Изгубихме пари, но после спечелихме още повече благодарение на късите ни позиции".

Публикуването на кореспонденцията идва в неподходящ момент за Goldman Sachs. На 16 април американските регулаторни органи за финансови пазари подадоха жалба пред граждански съд, обвинявайки банката, че измамила инвеститорите си, влагайки, без да ги информира, парите им в рискови книжа, за които е знаела, че ще паднат. В същото време тя е залагала на понижението на стойността на същите тези книжа.