Ако някой не разбира напълно договор или споразумение за ползване на финансова услуга, силно препоръчвам винаги да пита банката, която предлага услугата. Ако отговорът не ги удовлетворява, да питат и някой друг, който разбира. И банката, и клиентите имат интерес от ясни и дългосрочни отношения.

Това препоръча Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, в сутрешния блок на Нова Телевизия днес. Той беше поканен да коментира по теми като задлъжнялостта на българите, очакваните промени в закона за ипотечния кредит и др.

Според Хампарцумян има идеи за промени в закона с цел да улеснят клиента, да направят по-прозрачна и разбираема информацията. „Но това изисква и подготовка, затова е препоръката ми е винаги да се пита. Ще си позволя да цитирам Тео (б. р. известният учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев), който каза, че за някои хора с изостанал бит и съзнание каквито и директиви да им напишеш, няма да могат да разберат”.

Част от промените в закона за ипотечния кредит биха формализирали някои вече съществуващи добри практики, смята Хампарцумян. „Давам ви пример с таксата за предсрочно погасяване по ипотечните заеми, която беше премахната в закона за потребителския кредит. Реално ние по търговски съображения доста преди това бяхме махнали тази такса за много клиенти“, каза той.

По официални данни в момента лихвите са на исторически ниски нива. Това не бива да ни подвежда, препоръча Хампарцумян. Когато в процеса на възстановяване на икономиките тръгне инфлация, стимулите за ниските лихви ще намалеят. Затова, когато човек тегли заеми, е добре винаги да има буфери. Лихвите у нас по закон са обвързани с Libor, Euribor и т.н., припомниха водещите.

„Давам пример за кредитите в швейцарски франкове, които у нас не са много, но в други държави създадоха големи проблеми. У нас имаше достатъчно много хора, включително и БНБ, които предупреждаваха, че се поема валутен риск.

Но понякога тарикатлъкът побеждава интелекта“, каза Хампарцумян.

На въпрос на водещите дали е възможно да се направи 30-годишен ипотечен кредит с фиксирана лихва, Хампарцумян отговори, че и у нас е възможно. Цената на този заем би включвала всички възможни рискове за 30-годишния период. Според него това би оскъпило кредита толкова много, че би бил неизгоден.

„Гъвкавата лихва позволява да се следват флуктуациите на пазара и да не се включват рискове, които не се реализират. Това прави цената по-изгодна“, каза Хампарцумян. „Кредитите са заемане от бъдещия доход. Не вземайте кредит на ръба“, допълни той.