Скоро ще можем да плащаме с дебитната или кредитната си карта само с почукване на ПОС терминал. Т.нар. безконтактни трансакции ще се правят без да е нужно пластиката да бъде вкарвана в устройството. Новата технология pay pass ще заработи в България до 10 дни, съобщи Мануел Алеске, шеф на Mastercard за Балканите.

Първоначално ще бъде предложена от една банка, но се водели разговори и с други. Плащанията до 50 лв. ще бъдат правени директно, без да се въвежда ПИН и да се слага подпис върху бележката.

Според Алеске технологията е създадена, за да се покрият плащанията с по-дребни суми. Затова се очаква да бъде приложена в супермаркети, ресторанти, кафенета, кина, бензиностанции, будки за вестници. Основното предимство била бързината - времето за плащане се скъсява 3 пъти в сравнение с кеша и 2 пъти спрямо стандартните ПОС устройства.

Технологията се състои от допълнителни антени, които се монтират в картата и в терминала. В бъдеще вместо в пластиката те могат да се поставят в часовници, ключодържатели, мобилни телефони, гривни. В чужбина това вече се правело. Така не било нужно картата и устройството да се вадят, а само да се доближат. Алеске е категоричен, че степента на сигурност е висока и рискът от източване е минимален.

По данни на Mastercard средно с дебитна карта плащаме 136 лв., а с кредитна - 240 лв. У нас с логото на компанията имало около 4.5 млн. пластики. Броят на трансакциите се увеличавал и в кризата, защото все още хората се приучвали да ползват карти.

Източник: в. 24 часа