До 2020 г. разплащанията в брой в Белгия се очаква да отпаднат, съобщи медийната група Ер Те Ел. Според статистиката засега електронните разплащания, макар и широко разпространени, не са на равнищата в други европейски страни.

За пример се посочва, че в Белгия притежателите на банкови карти ги използват по около 65 пъти в годината, докато потребителите във Франция плащат безкасово около 100 пъти на година, а в Швеция - близо 200 пъти.

Търговците и банките предвиждат допълнително облекчаване на условията за ползване на разплащателни карти в търговските обекти.

Още през 1995 г. Белгия въведе система за плащане на суми до 20 евро, без да е необходимо въвеждането на личен код в четящото картово устройство, припомня bTV.

Анкета показва, че младите хора са напълно склонни да се разделят с парите в брой, докато по-възрастното поколение все още предпочита монетите и банкнотите.

Според официалните данни, годишно таксите за безкасово разплащане достигат около 130 евро на човек, което за местния стандарт не е значителна сума.

Перспективите са в развитието на системите за плащане с т. нар. електронен портфейл, при който притежателите на банкови сметки няма да имат нужда нито от пари в брой, нито от банкова карта, а ще бъде достатъчно да доближават екраните на "умните" си телефони до устройство, което ще таксува покупките им.

По данни на продавачите на мобилни телефони, всеки втори апарат, продаван напоследък в страната, е от "умно" поколение.

В съседна Холандия в много заведения неотдавна бе въведено изискването всичко да се плаща единствено с банкова карта с чип, което се приема за удобство едновременно за търговците и за клиентите.

Както в Холандия, така и в Белгия, Люксембург, Германия и Франция не е необходимо да се представя документ за самоличност или да се подписва касов бон, когато клиентът плаща по електронен път.