Насърчаването на плащанията с електронни карти може да помогне за борбата с бедността и за подобряване на условията на живот на хората, принудени да живеят в икономика, основана на плащането в брой, показва проучване, цитирано от Франс прес.

ООН, американското правителство и няколко неправителствени организации подкрепят инициативата, целяща да се помогне на бедните да управляват по-добре финансите си, пише БТА.

Според Кристин Рот от Фонда за развитие на ООН "плащането по електронен път позволява на хората да се справят по-добре и да се интегрират в икономическия живот".

Проучване на компанията Bаnkаble Frontier Associates показва, че използването само на пари в брой за плащане на разходите във всекидневието пречи на човек да излезе от бедността.

В днешно време 2.6 млрд. души в света живеят с по-малко от 2 долара на ден и 90% от тях нямат достъп до финансови услуги.

Кристин Рот изтъква, че при икономиките, основани единствено на плащанията в брой, е трудно да се излезе от бедността, тъй като не е лесно да се спестяват средства, парите в брой дават прекалено много поводи за корупция, а жените са подложени на опасност, когато носят със себе си спестяванията си - в пари или в бижута, вместо да ги влагат в банкова сметка.

Обединението за насърчаване на електронните разплащания е учредено от Фонда на ООН за развитие, американската агенция за международно развитие, фондация Бил и Мелинда Гейтс, Ситибанк, фондация Форд, инвестиционната група Omidyar Network и групата Visa Inc.

Учредителите на Алианса се събират на световен форум на 24 септември в Ню Йорк, едновременно с Общото събрание на ООН.