Плевнелиев: Рано е да коментираме свалянето на лихвите

1095
Плевнелиев: Рано е да коментираме свалянето на лихвите

Банковият сектор е стабилен. Българските банки са конкурентни, стабилни и въпреки кризата са печеливши. Репутацията на БНБ е висока. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като се срещна с управителя на Българска народна банка Иван Искров. Управителят на БНБ Иван Искров от своя страна заяви, че България има с какво да се гордее и по отношение на банковия сектор не е догонваща страна, съобщи Novini.bg.

Плевнелиев посочи, че страната ни трябва да продължава да работи за репутацията на банковата система, "с която ние толкова се гордеем и която е предпоставка за по-изгодно кредитиране и съответно за ползи за хората".

"Целта на срещата беше да направим необходимите комуникационни канали по всички нива между президентството и БНБ, за да може през 2012 г., която е много важна за България, двете институции да работят заедно, да обменят идеи“, каза президентът и допълни:

„Банките в България имат двойно по-голяма ликвидност от средната в европейските банки. Регулаторът е силен, консервативен. Говорихме по важните приоритети за 2012 г., за да може банковият сектор да бъде ефективен и икономиката да върви напред", заяви държавният глава.

Според президента, икономиката е в основата на всичко – както на кредитирането, така и на темата с лихвите. "Лихвите трудно могат да се свалят с административни мерки. Свалянето на лихвите зависи от икономиката", каза той.

На въпрос за идеята на финансовия министър за стандартизиране на лихвите, президентът посочи, че е рано да се коментират тези идеи. Според Плевнелиев предстои дебат по темата, като той не изключи възможността президентството да организира дискусия по идеите Симеон Дянков.

"Идеята да се регулират по-добре малките креди до 400 лв. от гледна точка на повече регулация, повече правила, за мен лично е добра, защото повече прозрачност означава повече права и по-голяма защита на интересите на хората. Всички останали идеи нека бъдат добре обосновани, да се дебатира по тях и чак тогава президентската институция ще излезе със становище. Приветствам усилията на всички страни да търсят възможности", коментира президентът.

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че централната банка не определя лихвите от 1 юли 1997 г. "Тогава политическата класа реши, че основният фактор, за който трябва да следи БНБ, е стабилността на националната валута, тъй като това е най-важното нещо, особено за малки икономики, каквато е нашата страна. Централната банка с огромната си експертиза и опит винаги е била един добър партньор на правителството. Когато видим нещо на масата и ако бъдем поканени да си кажем мнението, ние ще бъдем едни добри партньори за обсъждане. Винаги има нещо за подобряване”, коментира Искров.

Всичко по темата Дебатът за банковите лихви

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Andriasef
# 0
01:02 | 26 February 2012
Your post has moved the debate forawrd. Thanks for sharing!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...