В последните месеци на 2014 г. Profit.bg информира, че все повече българи се отказват от кешовите плащания.

Данни на Българска народна банка сочат, че за първите шест месеца на 2014 г. ПОС терминалите в страната са ползвани 35.3 млн. пъти - или 195 109 пъти средно дневно.

Платените стоки и услуги за този период са за общо 2.35 млрд. лв.

По левче на година

Средната стойност на една трансакция бележи ръст с по 1 лев всяка година. За периода 1 януари – 30 юни на 2014 г. тя е 66.63 лв., за цялата 2013 г. е 65.61 лв., а за 2012 г. е възлизала на 64.77 лв.

Трансакциите растат с по 10 млн. лв. годишно

Въпреки че плащането на ПОС терминали не е широко приложимо в малките градове, то статистиката сочи, че ръстът е в доста добри темпове.

През 2011 г. с карта са осъществени 39 млн. плащания, година по-късно те вече са 49 млн., а за 2013 г. - 59 млн. броя.

Според данните, за първите шест месеца на 2014 г. те са 35 млн. броя, което ще рече, че за цялата година могат да нахвърлят 70 млн. трансакции, тъй като второто полугодие е по-силно от първото - най-вече заради коледните и новогодишни празници.

Плюсове и минуси

Да, плащането с карта определено е на първо място улеснение, особено при плащане на по-големи суми. Това не изисква и носенето на пари в брой. Наскоро ви информирахме за страните, в които почти не се плаща в брой, а 90% от трансакциите са различни от кешовите.

Лидерите в подреждането Белгия и Франция прибягват до забрана на плащанията кеш за суми над 3000 евро.

Все по-голяма популярност у нас набират и безконтактните карти, макар че специалистите на SkimProt предупреждават, че данните от тях могат да бъдат откраднати със специално устройство.

Необходимо е само крадецът да се приближи до вас, за да се сдобие с цялата информация, от която има нужда.

Вижте още: Как крадат парите ни?

Да, наистина – опасността от скиминг е доста голяма, но това е проблем за милиарди в световен мащаб. По-голям проблем тук може да се посочи слабото проникване на този вид плащания и все още масовото схващане, че парите трябва да са в портфейла ни.

Това до определена степен може да бъде обяснено и с големия процент на сивия сектор у нас, където хората получават парите си под масата, работят без договор, не им се плащат осигуровки и т.н.

Технологичните проблеми също не са за подценяване. Случвало ли ви се е да искате да платите с карта, но да няма връзка или пък устройството в момента да не работи?

Данните на БНБ сочат, че у нас има 75 хиляди ПОС терминални устройства и по-малко от 6000 банкомата.