Апетитът на румънското население за кредити в местна валута е нараснал значително през февруари, след като стойността на отпуснатите заеми в леи през месеца отбелязва двойно увеличение спрямо януари, предава Ziarul Financiar.

Общата стойност на потребителските кредити, отпуснати на румънските граждани през 12-те месеца преди края на февруари, се е увеличила с 65% до 58.6 млрд. леи (15.7 млрд. евро), показват данни на Румънската централна банка. Над 55% от тези заеми са изтеглени в леи.

Кредитирането в чужда валута обаче се развива доста по-динамично от края на 2006 г., в сравнение с кредитирането в леи. Миналото лято увеличенията в стойността на отпуснатите заеми са се дължали предимно на изтеглените кредити в чужда валута.

Общата стойност на кредитите, отпуснати през февруари тази година, се равнява на 1.79 млрд. леи (496.5 млрд. евро), но стойността на заемите, изтеглени в местна валута, възлиза само на 0.71 млрд. леи (196.9 млрд. евро) или 40% от общата сума.

Независимо от това, заемите в местна валута почти са се удвоили, в сравнение с януари, което е най-голямото увеличение от ноември миналата година. В края на февруари общата стойност на кредитите, отпуснати в леи, възлиза на 32.28 млрд. леи (8.6 млрд. евро). През последните 12 месеца цифрата се е увеличила с 43%, като ръстът надхвърля слабо този, регистриран през януари.