Lehman Brothers Holdings Inc. в понеделник се е съгласила да продаде подразделението си за инвестиционно управление на капитали на две компании за дялово инвестиране. Фалиралата компания, която продължава своята ликвидация, ще получи 2.15 млрд. долара по сделката.

Bain Capital Partners и Hellman & Friedman, две от най-големите компании за изкупувания в страната, ще контролират дейността на Lehman, свързана с финансови инструменти с фиксирана доходност и алтернативно управление на активи.

Сделката включва компанията за управление на капитали Neuberger Berman. Тя е основана преди 69 г. и в момента управлява инвестиции на стойност повече от 130 млрд. долара.

Lehman действа бързо, за да продаде незасегнатите части от инвестиционната банка, чиито банкрут на 15 септември беше най-големият в историята на САЩ.

Инвестиционната банка продаде ключовите си бизнеси в Северна Америка, включително инвестиционното банкиране, на британската банка Barclays за 1.7 млрд. долара. Най-голямата брокерска къща в Япония – Nomura, закупи операциите на Lehman в Европа, Близкия Изток и Азия.

Покупката на Neuberger Berman слага край на продажбата на основни подразделения от фалиралата инвестиционна банка, които могат да бъдат продадени.

Lehman купува Neuberger през 2003 г. за 3.2 млрд. долара. Стойността на цялото подразделение за инвестиционно управление на капитали е възлизала на около 10 млрд. долара преди фалита.

Neuberger Berman е основана през 1939 г. и специализира в управлението на средства на заможни клиенти. Компанията също така е сред пионерите, които правят договорните фондове по-широкодостъпни.