Вече е ясно, че втората и третата по големина банки в Гърция EFG Eurobank Ergasias SA и Alpha Bank SA са готови да се обединят до края на календарната 2011 година. Вижте подробности около предстоящото сливане, както и обосновката зад взетото решение.

С обединението на двете банкови институции ще се създаде водеща гръцка банка, като новата група ще има силни пазарни позиции на вътрешния пазар във всички бизнес сегменти и най-голямата клонова мрежа в Гърция.

Обосновката

Новата банкова група ще е в топ 3 по пазарна позиция в Югоизточна Европа. Извън Гърция новата група ще има общо кредити в размер на приблизително 21 млрд. евро в активите си, международна мрежа от над 1 300 клона, позиция сред първите три банки в основните си международни пазари с брутни кредити на стойност 6.9 млрд. евро в Румъния, 5.3 млрд. евро в Кипър, 3.9 млрд. евро в България и 2.2 млрд. евро в Сърбия.

В съвместно съобщение на EFG Eurobank и Alpha Bank се казва, че новата група ще комбинира връзките на Alpha Bank с корпоративните и заможни клиенти в Гърция и Югоизточна Европа и силните страни на EFG Eurobank в капиталовите пазари, частното банкиране, управлението на активи и застраховането, както и ефективността на клоновата й мрежа и капацитетът й за генериране на приходи от такси. Там се казва още, че съчетанието от продукти и клиентско ориентиран подход ще поставят клиентите в отлична позиция да спечелят от възстановяването на гръцката икономика.

Очаква се също така, че общите синергии от процеса на сливане ще достигнат 650 млн. евро годишно в рамките на три години, от които 350 млн. евро от оперативни разходи, 210 млн. евро от разходи за финансиране и 90 млн. евро от увеличаване на приходите. Сегашната нетна стойност на тези синергии ще създаде допълнително 3.4 млрд. евро за акционерите.

Предвижда се да бъдат направени еднократни разходи по преструктурирането от 450 млн. евро за осъществяването на планираните синергии.

Като част от сделката, новата група ще пристъпи незабавно с изпълнението на план за засилване на капитала с равностойността на приблизително 3.9 млрд. евро, което се очаква да бъде в голяма степен приключено до края на 2012.

Планът включва засилване на базовия капитал от първи ред с над 2.1 млрд. евро чрез вътрешни мерки, издаването (едновременно с предложеното издаване на права) на нови конвертируеми облигации на стойност 500 млн. евро, записани от Paramount (акционер в Alpha Bank, която компания представлява бизнес интересите на най-известното семейство в Катар) и издаването на права на стойност 1.25 млрд. евро. Проформа съотношението на капитала от първи ред на обединената банка ще бъде 14.0% след пълното изпълнение на плана.

Основни елементи по плана за сливане на двете финансови институции

Мерките за увеличението на вътрешния капитал на новата финансова група се очаква да добавят еквивалент от над 2.1 млрд. евро към капитала от първи ред (или приблизително 260 базисни точки), редица от които са предварително обявени и вече са в ход.

Очаква се серия от вътрешни инициативи да генерира еквивалента на 1.8 млрд. евро към капитала от първи ред, като тук се включва продаване на турските операции на EFG Eurobank (приблизително 60 базисни точки), намаление на балансовото число (около 50 базисни точки), пълно имплементиране на вътрешно-рейтинговия подход за оценка на активите на обединената банка (около 60 базисни точки) и редица дрги дейности за управление на баланса, които се очаква да бъдат реализирани до края на 2013 година.

Очаква се структурирани облигации на EFG Eurobank с номинална стойност 350 млн. евро да се конвертират по-рано от планираното в обикновени акции, скоро след приключване на сливането.

Мерките предвиждат и увеличение на капитала от първи ред от външни източници с 1.75 млрд. евро (или приблизително 190 базисни точки). Тук се има предвид 500 млн. евро конвертируеми облигации, издадени на Paramount.

Конвертируемите облигации ще бъдат включени в капитала от първи ред и се очаква да имат 3-годишен падеж, 10% годишен купон и цена на конвертиране 1.70 евро (20% дисконт спрямо проформа цената на акция към 26 август). Издаването на конвертируеми облигации ще се проведе едновременно с издаването на права.

Citi и JP Morgan, които действат като финансови съветници на Alpha Bank, и Barclays Capital и Goldman Sachs International, които действат като финансови съветници на EFG Eurobank, работят заедно за реализиране на емисията права в размер на 1.25 млрд. евро след приключване на сливането, в зависимост от подходящите пазарни условия и срокове.

Акционерите на EFG Eurobank ще получат 5 нови обикновени акции на Alpha Bank за всеки 7 обикновени акции на EFG Eurobank, отговарящи на съотношение на размяна от 0.714 от акция на Alpha Bank за акция на EFG Eurobank. В резултат на това собствеността на новата група ще се раздели 57.5% в полза на сегашните акционери на Alpha Bank и 42.5% от акционерите на EFG Eurobank.

Предвижда се транзакцията да бъде осъществена чрез сливане, като EFG Eurobank се влее в Alpha Bank в съответствие с гръцкия закон 2515. Очаква се процесът на сливане да приключи до края на годината, след получаване на одобрения от извънредните общи събрания на двете финансови институции и на съответните разрешения от регулаторите.

Корпоративно управление

Председател на Съвета на директорите и на Изпълнителния комитет ще бъде Янис Костопулос, който към момента е председател на Alpha Bank. Мениджмънтът на банката ще се ръководи от двама главни изпълнителни директори - Димитриос Манцунис, който ще отговоря за контрола и централните операции и Николас Нанопулос, който поема бизнес операциите.