Погасиха над 10% от заемите по кредитните линии на ББР

589
Погасиха над 10% от заемите по кредитните линии на ББР

Над 10% от заемите, отпуснати от банките-партньори на Българска банка за развитие (ББР) по програмите за инвестиционно и оборотно финансиране на малки и средни предприятия вече са погасени, информират от ББР.

Към края на февруари над 270 заема на обща стойност повече от 48 млн. лв. са погасени от фирмите към търговските банки. 250 от тези кредити са по програмата за финансиране на земеделски производители.

Финансовият ресурс е предоставен на банките на револвиращ принцип. Банките-партньори са длъжни да договарят с крайни кредитополучатели заеми до минимум 95% от предоставената им от ББР кредитна линия. Това означава, че след връщане на заем от кредитополучател търговската банка трябва да отпусне нов кредит с погасените средства.

Търговските банки ползват от ББР кредитни линии на обща стойност 455 млн. лв, за срок от 5 години до 10 години в зависимост от типа финансиране. Със средствата за една година са отпуснати над 1 300 кредита и са разкрити над 5 900 работни места, отчитат от банката.

80 млн. лева от ресурса са предоставени за целево финансиране на земеделски производители, а останалите - за оборотни и инвестиционни кредити за МСП.

Максималният размер на кредитите за оборотно и инвестиционно кредитиране на МСП е до 2 млн. лв. с фиксиран таван на лихвата до 8%. Заемитe по кредитната линия за земеделски производители са с максимален размер до 500 хил. лв. и фиксирана лихва до 7.5%.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg