Тенденцията на предсрочно погасяване на част от задължения се засили през месец април. Притеснени от политическата обстановка и объркващата предизборна кампания, част от домакинствата бяха по-активни в желанието си да намалят месечните си задължения.

Те използваха за целта спестени средства, получени годишни бонуси, дивиденти или рефинансираха натрупани задължения при по-добри условия. Това сочат данните на специализираните компании в областта Кредит Център и Creditpoint.bg.

„Част от клиентите усещат тежестта на задълженията си, а същевременно изпитват и несигурност за приходите си в краткосрочен план. За разлика от 2008 г., когато настъпването на кризата беше изненада, сега действията на потребителите са изключително премерени и обосновани като имат за цел да им осигуряват спокойствие и сигурност”, коментира ситуацията Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на Кредит Център и Creditpoint.bg.

“Уличните протести през февруари и изпълнената с компромати и заплахи предизборна кампания доведоха до повече предпазливост и пресметливост у хората. От друга страна, банките продължиха да намаляват лихви по кредитите и така дадоха възможност част от старите кредити да се рефинансират при по-добри условия и месечните вноски да намалеят с около 15%”, смята още експертът.

По думите на Тихомир Тошев, намаляващата задлъжнялост има позитивен ефект върху кредитния рейтинг, който нарастна през последния месец с 13 пункта до 464. В съчетание с атрактивните оферти на банките, които се състезават в привличането на нови, платежоспособни и стабилни клиенти, видяхме и повишаване на кредитните лимити, като те нарастнаха до 38 000 евро за ипотечен кредит, до 6 000 евро за потребителски и до 1 000 евро за лимит по кредитна карта.

„Очакванията ми са, след като настъпи успокоение на политическия фронт, потребителите да пристъпят по-активно към покупки и теглене на нови кредити. При новите позитивни показатели това означава, че във втората половина на годината ще станем свидетели и на ръст в средния размер на кредита”, счита Тошев.

„Сценарий, при който политическата нестабилност се задържи, може да доведе до влошаване на кредитната активност, но засега това е по-малко вероятно. Финансовите институции демонстрират спокойствие, като предлагат все по-голям брой атрактивни оферти, както в местна валута, така и в евро”, допълва Тошев.

Предсрочното погасяване на задълженията е знак и за стабилни доходи на работещите към момента. Търсещите кредит за първи дом, които са основният таргет на пазара през последните три години, продължават да са движещата сила при жилищното кредитиране.

Те продължават да търсят най-добрите оферти на пазара, като, освен ГПР, преглеждат внимателно и всички допълнителни изисквания и права в договора им с кредитиращата ги банка.

Средният размер на изтеглените през април ипотечни кредити се равнява на 32 023, което е известен ръст спрямо предходния март. Съотношението между еврото и лева е 55 на сто в полза на българската валута.

Кредитите от над 90 000 евро станаха по-популярни през април – те представляват близо 4% от всички в четвъртия месец от годината. Около 80% е делът на заемите между 10 000 и 50 000 евро, а под 2% е частта на най-ниските заеми – до 10 000 евро.

Най-популярният период на погасяване продължава да е този между 16 и 20 години – близо 40% от кредитополучателите са избрали този срок. Следващият най-предпочитан период е този между 21 и 25 години – избрали са го 28.2% от хората.

По 4.3% от потребителите са избрали най-късия – до 10 години, и съответно, най-дългия срок на погасяване – над 30 години.