Двама служители на МВР и митничар са били замесени в схема за извършване на незаконна банкова дейност, съобщиха на съвместна пресконференция окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров и шефът на полицията комисар Димитър Димитров. При акцията са задържани 19 души, участвали в организирана престъпна група.

Двама от тях са служители на МВР - оперативен работник от звеното „Борба с организираната престъпност" в града, а другият - полицай от Първо РПУ, които са изнасяли служебна информация в полза на групата.

Прокурорът уточни, че членовете на групата са използвали за дейността си две заложни къщи във Варна и Провадия. Комисар Димитров допълни, че работата по този случай е започнала още от средата на февруари.

Той раздели дейността на групата на три части. Едната била кредитиране на физически лица. Заемите са били обезпечавани с ипотеки на недвижими имоти и запис на заповед. Според събраната до момента информация по случая отпуснатите кредити са за над 270 000 лв. По закон, когато отпускането на кредити е основна дейност, лицето трябва да се впише в регистър на БНБ. Това не се отнася за заложните къщи, които са по отделен ред.

Бизнесът на групата е финансиран от двама души - собственик на плейбой клубове във Варна и действащ митничар, бивш началник смяна в митнически пункт „Автотранспорт".

Втората дейност е незаконно извършване на специфични полицейски дейности, уточни полицейският началник - за незаконно проучаване, проследяване и проникване в частни домове.

Третата част от дейността на групата е била изнудване, основно за събиране на задължения от граждани чрез прилагане на силови методи.

При специализираната акция са претърсени 14 адреса във Варна и Провадия. Намерени са множество документи, включително информация, изнесена от масиви на МВР. От всички 19 задържани само един е криминално проявен. 9 от тях са арестувани за 24 часа.

Източник: БТА