Един от петима възрастни западноевропейци и половината от гражданите на новите държави членки на Европейския съюз нямат банкова сметка, показва проучване, цитирано от Ройтерс. То бе поръчано от Европейската комисия и сочи нарастващия риск за бедните, младите и емигрантите, които са изключени от преобладаващите тенденции в обществото чрез липсата на достъп до основни финансови услуги.

„Обществените власти на национално и общоевропейско ниво имат задължението да гарантират, че европейците имат достъп и адекватно използват финансовите услуги, от които се нуждаят“, заяви комисарят на ЕС по обществените въпроси Владимир Шпидла. Той представи изводите на първата конференция за „финансово включване“, събрала заедно банки и други кредитни институции, обществени власти и благотворителни организации.

В 15-те стари членки на ЕС около 30% от хората нямат спестявания и 40% нямат кредитни задължения, въпреки че на по-малко от 10% е бил отказан кредит. Повече от половината граждани на новите членки на съюза, бивши комунистически държави от Централна и Източна Европа, нямат изобщо банкова сметка и приблизително същият брой нямат и спестявания.

Почти три четвърти нямат достъп до револвинг-кредити. Хората с ниски доходи, безработните, самотните родители и болните и инвалидите изглежда са сред най-засегнатите, както и живеещите в селските райони. Шпидла заяви, че не изключва варианта европейското законодателство да увеличи достъпа до финансови услуги за всички, ако доброволните и националните мерки не успеят, но основните цели са по-добра информираност, образование и практически съвети, които да изградят доверието в банковата система.

Като пример той посочи Полша, където половината от земеделците нямат нито банкова сметка, нито спестявания, отчасти защото мнозина не се доверяват на банките да се грижат за парите им.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА