Цените на акциите в Европа и щатските индексни фючърси скочиха, след като стана ясно, че правителството на САЩ ще гарантира 306 млрд. активи на Citigroup Inc., за да засили доверието на инвеститорите, пише Bloomberg.

Deutsche Bank AG и Credit Suisse Group AG добавиха по над 7% към пазарната си стойност, след като правителството на САЩ обяви, че ще налее 20 млрд. долара в Citigroup, чиито акции се обезцениха с 60% миналата седмица. Акциите на Citigroup се оскъпиха с 40% в Германия.

Европейският индекс Dow Jones Stoxx 600 Index отчиташе ръст от 3.7%, до 188.95 пункта в 10:25 часа в Лондон. Фючърсите върху индекса S&P 500 добавиха 1.9%.

Индексът MSCI Asia Pacific, с изключение на Япония, загуби 0.6%, а Suncorp-Metway Ltd., третият най-голям австралийски застраховател, завиши прогнозата си за лоши заеми. Пазарите в Япония днес са затворени заради празник.

Основните индекси на всичките 18 фондови пазари в Източна Европа, с изключение на Исландия, днес бележат ръст. Британският FTSE 100 добави 4.7%, след като акциите на Royal Dutch Shell Plc и BHP Billiton Ltd се оскъпиха. Германският DAX нарасна с 3.5%, а френският CAC 40 отчете повишение от 4.5%.

Dow Jones Stoxx 600 е загубил 48% от стойността си от началото на годината.

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама днес ще представи икономическия си екип, а новото правителство най-вероятно ще се изиграе безпрецедентна роля във опитите за възстановяването на растежа. Президентът на Федералния резерв в Ню Йор Тимъти Гайтнер се очаква да бъде номиниран за министър на финансите.