Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на Пощенска банка кредитна линия в размер на 25 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия в България. Заемът е част от съвместната програма на ЕБВР и Европейската комисия (ЕК) за финансиране на малки и средни предприятия, която е допълнена със субсидии от страна на ЕС, включващи и техническа помощ, съобщиха за Profit.bg от банката.

ЕБВР и Пощенска банка си сътрудничат успешно от 2003 г., когато ЕБВР отпуска кредитна линия за ипотечно финансиране в размер на 15 млн. евро. Пощенска банка е партньор на ЕБВР и по Програмата за енергийна ефективност за домакинства, както и по Програмата за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Целта на заема е да позволи на Пощенска банка да предоставя средносрочни кредити с максимален размер 125 хил. евро, предназначени основно за финансиране на инвестиционни проекти.

Чрез този финансов механизъм кредитната институция ще има възможността да разшири гамата от продукти, които предлага на малките и средни предприятия, да привлече нови клиенти от този сектор и да предложи финансиране с по-дълги срокове на погасяване.

Джеймс Хислоп, директор на ЕБВР за България, заяви, че заемът ще допринесе за успешното стартиране и разрастване на малкия и среден бизнес в страната, като се улесни достъпът на тези предприятия до финансови средства и им бъдат предложени по-добри финансови услуги.

„За Пощенска банка е удоволствие да поддържа и развива сътрудничеството си с ЕБВР”, заяви Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Пощенска банка. „Малките и средни предприятия са от ключово значение за запазване на стабилните темпове на растеж и развитие на българската икономика. Уверени сме, че нашето сътрудничество ще бъде от полза за малките и средни предприятия в България, на които ще продължим да предлагаме гъвкави финансови решения”, допълни още той.

Снимка: Джеймс Хислоп, директор на ЕБВР за България и Антъни Хасиотис, гл. изп. директор и член на СД на Пощенска банка - от ляво на дясно (източник: Пощенска банка)