Пощенска банка отпразнува 25 години присъствие на българския пазар със запомнящо се събитие, което събра много гости, сред които представители на правителството и бизнеса, академичните среди, посланици, международни представители, клиенти, партньори и служители.

Сред гостите на събитието бяха министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Божидар Лукарски, а БНБ бе представенa от подуправителя и ръководител на управление „Банков надзор“ Димитър Костов.

Значението на годишнината на Пощенска банка бе подчертано и от присъствието на Янис Сторнарас, управител на Централната банка на Гърция, който е на посещение у нас по покана на управителя на БНБ Димитър Радев, както и на Джордж Михелис, председател на Гръцкия фонд за финансова стабилност.

25-ата годишнина на Пощенска банка бе уважена също от Никос Карамузис, председател на Юробанк Груп, Фокион Каравиас, главен изпълнителен директор на Юробанк, Ставрос Йоану, заместник главен изпълнителен директор, Михалис Луис, началник на управление „Международни дейности“ в Юробанк, както и Джордж Провопулос, председател на Надзорния съвет на Пощенска банка, които по-рано през деня бяха приети от управителя на БНБ г-н Димитър Радев.

25-aта годишнина на банката през 2016 г. е съпроводена от още едно важно събитие в историята й – след успешното придобиване на дейността на Алфа Банк България, Пощенска банка става четвъртата най-голяма банка в страната с активи в размер на над 6.6 млрд. лева.

Финансовата институция е доверен партньор на хиляди домакинства, предприемачи, малки компании и големи корпорации, както и на институции и неправителствени организации. Тя е сред най-големите работодатели в България и е част от силната европейска банкова група Юробанк.

„Тази годишнина е символ на непрестанното ни развитие и постижения, в резултат на усилената ни работа, стремеж към развитие и към формиране на нови тенденции в българския банков сектор. Горда съм и за мен е чест да ръководя екипа на тази бързоразвиваща се институция. Сега сме поели към „Дестинация: Бъдеще“ – успешен път, който създаваме заедно с и за клиентите си. Успехът ни е показател за качеството на услугите ни и отдадеността ни към клиентите и обществото“, заяви в официалното си обръщение Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка.

След отварянето на първия клон през 1991 г., в който работят само 20 служители, банката постигна значително развитие в следващия четвърт век в България. През годините Пощенска банка се превърна в една от банките със стратегическо значение за икономиката на страната, развивайки широка клонова мрежа и значителна клиентска база в банкирането на дребно и корпоративното банкиране.

„Като се върнем назад във времето, решението на Юробанк да разшири бизнеса си и да инвестира в България бе много мъдро, както и решението ни да поддържаме тази инвестиция. След 25 години считаме България за наш ключов пазар. Тук сме, за да се развиваме дългосрочно. Ще продължим да влагаме средства в икономиката и да предоставяме обслужване на най-високо ниво на нашите клиенти“, каза Фокион Каравиас, главен изпълнителен директор на Юробанк Груп.

В своята реч, председателят на Надзорния съвет на Пощенска банка, г-н Джордж Пропопулос подчерта значението на висококвалифицираните служители за развитието на Пощенска банка на българския пазар.

„Бих искал да ви благодаря и да поздравя всички вас за усилията, които доведоха до тези 25 години успех. Вярвам, че Пощенска банка ще продължи да бъде успешна и печеливша и да играе ключова роля в българската икономика. Но преди всичко, бих искал да благодаря на нашите лоялни клиенти, някои от които са тук тази вечер, за да празнуват годишнината ни с нас, и да обещая, че ще продължим да ги подкрепяме и да предлагаме същото и дори по-добро ниво на обслужване в следващите години“, каза Провопулос.

„В житейски план 25 години са относително кратък период, но за българската банкова система, след прехода към пазарна икономика, това е почти целият житейски път. В този смисъл, Пощенска банка като четвъртата по активи в момента банка в България е един много успешен бизнес, който успява да помогне и обедини около себе си доста други бизнес начинания“, заяви по време на събитието Владислав Горанов, министър на финансите.

„25 години надеждно партньорство и подкрепа за малкия и среден бизнес заслужават висока оценка и доверие, които клиентите на Пощенска банка ви гласуват. Стремежът ви да представяте иновативни и модерни финансови решения на българския бизнес заслужава признание“, каза в официалното си обръщение министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По време на събитието Петя Димитрова обяви откриването на първия център „Частно банкиране“ на Пощенска банка в страната, като специално признание за личния подход на банката към клиентите. Освен това, банката смело излиза от консервативното банкиране и налага нов клиентски ориентиран модел в специализираните си центрове и чрез модерни онлайн канали за обслужване.

Освен върху основната си бизнес дейност, в своята 25-годишна история Пощенска банка се фокусира и върху нуждите на местната общност, като подкрепя програми и инициативи в сферата на образованието, обществото, културата, спорта, опазването на околната среда и др., съвместно с утвърдени институции и организации.

Историята на Пощенска банка накратко

Банката е основана през 1991 г. като Българска пощенска банка – една от първите финансови институции в зараждащата се пазарна икономика на България.

През 1998 г. Пощенска банка е сред първите приватизирани банки и става част от семейството на международната финансова група Юробанк И Еф Джи.

През 2006 г. Юробанк И Еф Джи Груп придобива контрола над българската ДЗИ Банк и започва процес на интеграция на Пощенска банка и ДЗИ Банк в една от най-големите банкови институции в страната.

През 2015 г. финансовата институция е отличена от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България за „Най-иновативна компания в страната“.

През 2016 г. Пощенска банка придобива дейността на Алфа Банк България.

Днес Пощенска банка е четвъртата по големина банка в България, с над 6.6 милиарда активи, заема стратегическа позиция в банкирането на дребно и корпоративното банкиране в страната. Разполага с една от най-добре развитите клонови мрежи и модерни алтернативни канали за банкиране.