Пощенска банка се впуска в надпреварата за развитие на индустрията на колективните инвестиционни схеми в България, като пуска на пазара свои пет договорни фонда, а някои от тях са изцяло нови за страната формати.

Това са фонд „България/Румъния/Сърбия 30“, фонд „Европейски развиващи се пазари“, Funds of Funds (Фонд от фондове) „BRIC“ (Бразилия, Русия, Индия, Китай), Фонд от фондове „Комбинация от акции“ и Фонд от фондове „Първокласен доход“, обяви Асен Ягодин, изп. директор и член на СД на Пощенска банка, на днешното представяне на фондовете.

Инвестиционният мениджър на взаимните фондове е EFG Mutual Funds, който присъства на пазарите на Люксембург, Полша, Румъния, Кипър и Сърбия, съобщиха от банката.

Акцентът при фонда „България/Румъния/Сърбия 30“ ще са акциите на първите 30 компании по пазарна капитализация в индексите SOFIX (България), BETI и BETFI (Румъния), BELEX 15 (Сърбия). Тежестта на отделните страни ще е съответно – Румъния (50%), България (27%) и Сърбия (23%). Разделението по сектори в портфейла ще бъде – банки (30%), холдинги (26%), енергетика (16%), фармация (5%), телекоми (5%) и др. От Пощенска сочат, че профилът на фонда е високорисков и е подходящ за дългосрочни инвеститори.

Фондът „Европейски развиващи се пазари“ ще се насочи към инвестиции в акции и други инструменти, емитирани от компании от Централна и Югоизточна Европа. С най-голяма тежест ще бъдат вложенията в Русия (57%), следват тези в Турция (14%), Полша (12%), Унгария (7%), Чехия (7%), България (3%), Румъния (3%) и други (1%).

Тежестта на акциите в портфейла ще е 88%, депозитите и парите в брой ще са 11%, в други активи вложенията ще бъдат 1%. Фондът ще е подходящ за дългосрочни инвеститори, склонни да поемат по-високи рискове, сочат от банката.

Топ 10 на инвестициите ще бъдат в Gazprom, Norilsk Nickel, Vimpel Communicatii, Lukoil, Novatek, CEZ, Mobile Telesystems, United Energy System of Russia, OTP Bank, MOL Magyar и др.

Единият фонд от фондове „BRIC“ ще инвестира в акции на компании от Бразилия, Русия, Индия, Китай. Изборът за инвестиции в тези региони са бързият икономически растеж на икономиките, богатството на природни ресурси, нарастващо производство и износ, както и перспективите за повишаващо се влияние върху световната икономика.

Тежестта на активи от Китай и Хонг Конг в портфейла ще е 30%, от Бразилия (28%), от Русия (18%), от Индия (16%) и от други латиноамерикански държави (8%). Профилът на фонда е високорисков.

Акцентът при „Комбинация от акции“ на фонда от фондове „Развити страни“ ще са акциите на водещи компании от развитите страни – 83% от портфейла. Профилът е балансиран и е със средносрочен инвестиционен хоризонт.

Средствата от „Първокласен доход“ ще се инвестират предимно в инструменти с фиксирана доходност – облигации (32%), паричен пазар (23%), акции (21%), стоки (4%), недвижими имоти (4%) и др. От Пощенска банка сочат, че колективната инвестиционна схема има средносрочен инвестиционен хоризонт, като профилът е нисък до балансирано рисков.

През първия месец от началото на функционирането на фондовете няма да има входна такса, от банката посочиха, че няма минимални изисквания за сумата на инвестицията.

„В частност за 2008 г. целим да покрием над 10% от нетните постъпления във взаимните фондове на българския пазар, като наберем над 60 млн. евро.“, коментира Арис Ксенофос, изпълнителен директор на Управляващо дружество на EFG Mutual Funds и председател на Борда на директорите на Юробанк И Еф Джи Люксембург УД.

Според него потенциалът за развитие на договорните фондове в България е голям поради повишаващия се доход на глава от населението, растящия пазар на пенсионните фондове, растящия капиталов пазар и др.

По данни на Пощенска банка обемът на българския пазар на взаимни фондове като процент от БВП е значително под средния за Европа, където е 15-20%.


На снимката: Арис Ксенофос, изп. директор на Управляващо дружество на EFG Mutual Funds, Антъни Хасиотис, гл. изп. директор на Пощенска банка и Асен Ягодин, изп. директор на Пощенска банка.