От 1 март 2010 г. Пощенска банка става официален агент на люксембургския депозитар Клиърстрийм Банкинг Люксембург (Clearstream Banking Luxembourg), след като двете финансови институции подписаха споразумение да си сътрудничат в сферата на попечителските услуги, съобщиха от банката.

В качеството си на официален агент на големия европейски депозитар у нас финансовата институция ще съдейства на чуждестранни инвеститори, клиенти на депозитара, при инвестиране в български финансови инструменти. Споразумението на практика осигурява достъп на чужди инвеститори на нашия пазар.

Чрез банката клиентите на Клиърстрийм Банкинг Люксембург, които инвестират в България, ще могат да се възползват от попечителски услуги у нас като трансфер, съхранение и администриране на финансовите инструменти.

По-специално дейността ще се отнася до трансфер и съхранение на Държавни ценни книжа в БНБ, както и на финансовите инструменти, управлявани от българския Централен депозитар. Благодарение на сътрудничеството между двете финансови институции чуждестранни инвеститори ще могат да извършват трансфери, както срещу заплащане, така и чрез свободно прехвърляне на ценни книжа.

„Споразумението ни с люксембургския депозитар отваря широко вратите за много големи чуждестранни инвеститори, желаещи да инвестират в български финансови инструменти. Вярвам, че тази стъпка ще подкрепи местната борса и ще помогнем на бизнеса в страната да привлече свеж ресурс от международните финансови пазари", заяви Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка.

Клиърстрийм Банкинг Люксембург е сред големите европейски депозитари. Финансовата институция има утвърдени позиции на над 54 пазара по света, като двата най-нови са България и Румъния. И в двете държави за официален представител са избрани банки от групата на Юробанк И Еф Джи. Люксембургският депозитар разполага с богато портфолио от международни клиенти, сред които водещи световни финансови институции и брокерски компании.

Сн.: Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка