Последните две големи щатски инвестиционни банки - Goldman Sachs и Morgan Stanley, са поискали от Фед да променят статута си на банкови холдингови компании. Искането от страна на двете финансови институции е било одобрено.

По силата на промяната на статута те ще имат възможност да създадат търговски банки, които да привличат депозити от своите клиенти. Това се очаква да им даде достъп до свеж финансов ресурс.

Действието бе поредното такова свързано с най-голямото в историята на САЩ преструктуриране на финансовите институции от Великата Депресия насам, сочи публикация на АР.

Въз основа на промяната в статута и двете финансови институции ще минат под пряката регулация и контрол на Фед. Те също така ще подлежат на значително по-стриктен контрол и изисквания със смяната на своето положение.

Преди изискваното действие компаниите бяха под надзора на комисията за борси и борсовите посредници.

Акциите и на двете компании попаднаха под значителен натиск, след обявяването на банкрут от страна на четвъртата най-голяма инвестиционна банка в САЩ - Lehman Brothers, както и след поглъщането на Merrill Lynch от Bank of America.

Инвеститорите се опасяваха, че последните две от водещите щатски инвестиционни банки могат да не оцелеят в настоящата финансова криза обхванала с пълна сила най-голямата световна икономика.

Обявяването на това решение дойде изненадващо за пазара, след действията предприети от правителството за борба с финансовата криза, довело до значителното повишение на щатските индекси в края на изминалата седмица.

От централната банка обявиха още, че ще повишат краткосрочното кредитиране на двете финансови институции в процеса на трансформирането им, което да избегне евентуално ликвидна криза.

Новият статут на щатските банки ще влезе в сила след петдневен период изискван от законите на страната. След изтичането на този срок Goldman и Morgan Stanley ще имат право не само да набират депозити, но и пряк достъп до заеми директно от Федералния Резерв.

В петък акциите на Morgan Stanley добавиха към стойността си значителните 20.7% към стойността си, докато тези на Goldman Sachs поскъпнаха с близо 22%.