Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще подпомогне банките с нови кредити, но не се очаква да намали водещата лихва днес, когато президентът Жан-Клод Трише ще даде последната си пресконференция по темата, преди да се оттегли от поста, информира Асошиейтед прес.

Французинът Трише слиза от поста си на 31 октомври след осемгодишен мандат и ще бъде заменен от управителя на Италианската централна банка Марио Драги. Жан-Клод Трише днес ще председателства последното си месечно заседание по паричната политика на ЕЦБ на фона на очакванията, че банката ще бъде принудена да обмисли нови спешни мерки за овладяване на дълговата криза в региона, предаде ДПА.

Напреженията на финансовите пазари се засилиха тази седмица заради опасенията, че някои банки ще понесат големи загуби по държавните облигации на страни като Гърция, припомня АП. Несигурността означава, че банките отпускат помежду си по-малко заеми от страх, че няма да си получат обратно дължимото. Това би могло да ощети реалната икономика, ограничавайки кредитния поток към бизнеса и домакинствата, както се случи през 2008 година, отбелязва агенцията. Икономистите са на мнение, че за да бъде избегната такава криза в кредитирането, управителният съвет на ЕЦБ би могъл да обяви нови кредитни предложения за банките като шестмесечни и едногодишни заеми в неограничен размер.

Експертите не изключват варианта банката да свали лихвата, за да стимулира икономическия растеж, но според тях все пак това е малко вероятно, тъй като инфлацията е все още висока, посочва АП. Повечето анализатори прогнозират, че франкфуртската институция ще остави водещата си лихва по рефинансиране на равнище 1.5 процента днес, когато ръководителите й се събират в Берлин на едно от редовните заседания извън централата на банката, допълва ДПА.

Източник: БТА