Повишен интерес към покупка на панелни жилища

3139
Повишен интерес към покупка на панелни жилища

През месец март търсенето на жилищни кредити продължи да бъде устойчиво и запитванията за нови заеми се увеличиха с 6% спрямо предходния месец. Появиха се и първите клиенти, търсещи до 100% финансиране, сочи анализ на КредитЦентър.

Две нови тенденции се оформиха на пазара. Първата е свързана с ръста на покупките на панелни апартаменти с кредит. Ниските цени на панелните апартаменти привличат интереса на най-голямата активна група купувачи. Това са хората, които търсят да закупят двустайни жилища на цена между 35 000 и 45 000 евро.

През последните два месеца се подобриха и условията, при които банките кредитират покупките на панелни апартаменти. Финансирането на такива сделки най-често става на 70 до 75% от стойността им, което означава, че кредитите се движат между 25 000 и 30 000 евро.

При срок на кредитите от 20 години, купувачите ще плащат месечна вноска между 400 и 500 лева - приемлив разход за семействата със средни за големите градове доходи. В повечето случаи клиентите, които искат да закупят такова жилище, живеят под наем и плащат наеми от същия порядък. Възможността да се сдобият със собствено жилище, плащайки същите месечни вноски като месечния наем, ги мотивира да пристъпят към сделка.

Ниските цени на имотите доведоха до още една нова за пазара тенденция - появата на клиенти, които искат 100% финансиране на сделката с недвижим имот. Желанието да направят изгодна сделка на качествено жилище на добра цена в момента повишава активността и на хора, които не са готови за такава сделка.

Това най-често са хора с добри и стабилни доходи, но без спестени собствени средства, с които да поемат необходимото самоучастие и другите разходи, съпътстващи тегленето на кредит и покупката на недвижим имот.

Днес финансирането на 100% от сделката е невъзможно, освен ако клиентите нямат второ жилище, което да ипотекират, а допълването на липсващите средства с потребителски кредит или заеми от приятели и роднини невинаги е добро решение.

Анализирайки лошите кредити виждаме, че по-голямата част от тях се дължат именно на теглене на максималните размери кредити или допълнителното теглене на един или два потребителски кредита освен ипотечния. Дори при ниски цени, не трябва да се прави сделка на всяка цена, защото такива покупки крият много бъдещи рискове и в голямата си част завършват като лоши кредити.

През март лихвените проценти продължиха да падат в рамките на различни промоционални предложения. Продуктите, разработени специално за кризата с фиксирана лихва през първата година, набраха сила и популярност, като активизираха интереса на потребителите, според които високите лихви са били основна причина за отлагане на сделка.

Високата активност на купувачите доведе до повишение в средния размер на кредита в края на първото тримесечие на годината. Цифрата надхвърля 40 000 евро при данни за предходния февруари от малко над 38 хиляди. Причините са основно в по-високите обеми и активизирането на покупките с инвестиционна цел, които традиционно се извършват от по-платежоспособни клиенти.

Съотношението между еврото и лева отново е изцяло в полза на европейската валута, където кредитирането се извършва на много по-добри условия. Данните сочат, че през март съотношението е 93 на 7.

Средният размер на ипотечните кредити, изтеглени в столицата, възлизат на 45 500 евро, като едва 2% от тях са в лева.

Във Варна пък продължава тенденцията към увеличаване на средния размер - той е 39 650 през месец март, което е с около 2000 евро повече отколкото през февруари. Пловдив и Бургас все още остават далеч от активността в София и Варна.

През летните месеци се очаква да нараства делът на получените кредити в морските ни градове, което да доведе и до по-големи движения в средния размер.

Хората на възраст между 26 и 35 години представляват над 45% от активните кредитополучатели през периода и така запазват лидерската позиция. Нараства обаче делът на кредитополучателите между 36 и 45 години, който вече е близо 36%, докато през предходния месец - 29%.

Причината е в стабилността на спестяванията на тези клиенти - фактор, изключително важен в период на ниски цени и динамични преговори с продавачите. Тези клиенти си позволяват и по-къси срокове на кредита, които имат и по-ниско оскъпяване.

Най-пасивна остава групата на най-младите кредитополучатели - те представляват едва 2.9% от всички. Дори да заявят интерес, тези клиенти рядко отговарят на изискванията на финансиращите институции, защото най-често попадат в групата на желаещите 100% финансиране на сделката.

Хората над 45-годишна възраст са близо 15% от потребителите на ипотечни кредити - техният дял остава сравнително стабилен във времето.

Кредитите в размер на 10 000 до 30 000 евро отново заемат водещата позиция и са най-предпочитани от кредитополучателите - 41.8%. Страхът от риска на големите кредити, обаче, постепенно започва да отстъпва и потребителите на ипотечни кредити стават по-смели през март.

Доказателство за това е стопилата се разлика между най-популярните кредити в момента и заемащите втора позиция стойности между 30 000 и 50 000 евро, които представляват близо 40% от всички. Все още единични са исканията за кредити над 70 хиляди евро. Причината, освен в нежеланието на клиентите да се ангажират с изплащането на големи суми, се крие и в по-ниската абсолютна стойност на изгодните предложения за покупка на жилища.

Най-предпочитан вече не е срокът между 10 и 15 години, макар разликата с лидера през март да е малка. Над 35% от всички получени за периода кредити са със срок между 16 и 20 години - период, считан за оптимален при тегленето на жилищен заем. Тенденцията за удължаване на срока е още един показател за стабилизиране на пазара. Дългосрочните кредити обаче се теглят по-рядко, поради ширещото се все още усещане за високи лихви и по-голямо оскъпяване.

Процентът на финансиране остава главно между 50% и 60% от общата стойност на покупката. Кредитополучателите, избрали такъв процент, представляват 35.4 на сто от всички. Следват ги тези, които покриват с ипотечен кредит между 40% и 50% от цената на имота си - те са 21.3% от кредитополучателите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg