Напълно в противовес с понижението на лихвите по ипотечните и потребителските кредити в САЩ, тези по кредитните карти бележат тенденция на непрекъснато повишение за новите клиенит през последните години, според Bankrate.com.

Средната фиксирана лихва по кредитните карти е била 11.57%, а плаващите - 12.59% към 14 декември 2005 година, докато пет години по-късно, лихвите вече са 13.04% при фиксираните и 14.44% при плаващите.

По отношение на очакванията за настоящата година, специалистите прогнозират, че можем да станем свидетели и на по-нататъшното им повишение.

Като основни фактори за потенциалното им увеличение се сочат очакванията за инфлация, повишение на лихвите от страна на Fed от рекордно ниските им нива, което ще направи заемните средства относително по-скъпи.

В условията на изключително голяма конкуренция за картоиздателите е изключително трудно да повишават нивата на лихвите веднъж щом са сключили договор за кредит.

Именно поради тази причина финансовите институции са склонни да залагат леко по-високи лихви при привличане на нови потребители.

По силата на нови правила за картоиздателите е все по-трудно да повишават лихвите на издадените вече кредитни карти. Това е възможно в определени случаи и при съответни условия.

Единият вариант е при изтичане на промоционалните условия при издаване на кредитна карта с такива. Във всички останали случаи картоиздателят е длъжен да уведоми 45 дни по-рано своите клиенти за повишението на лихвените нива по кредитните им карти.

И поради факта, че лихвите се променят значително по-трудно, картоиздателите прибягват до други действия, като например повишението на таксите за различни услуги.