Безналичните плащания няма да са изключителна банкова дейност. В Закона за платежните услуги и системи ще се въведат нови правни субекти, които ще са конкуренти на банките при извършване на платежни услуги. Това ще са така наречените платежни институции, заяви Ренета Петкова, партньор в Petkova&Shirlestov Law Office, по време на форума The Bulgaria Business and Investment Summit, Invest in Bulgaria 2009.

По информация на econ.bg платежната институция ще бъде юридическо лице, регистрирано в държава-членка и притежаващо лиценз за предоставяне и извършване на такива услуги в цялата Европейска общност. Лицензът на платежната институция е валиден във всички държави-членки и дава възможност на съответната институция да оперира на територията на Общността.

У нас Българската народна банка ще издава лиценз за извършване на дейност като платежна институция, ще упражнява надзор върху тях и ще вписва лицензираните от нея платежни институции в публичен регистър, включително техните клонове и представители.

Платежните институции ще могат да предоставят: услуги, свързани с внасянето и тегленето на пари в брой по платежна сметка, както и свързаните с това операции по обслужване й; изпълнение на платежни операции, включително прехвърляне на средства по платежна сметка при доставчика на платежни услуги на ползвателя или при друг доставчик на този вид услуги; извършване на платежни операции, когато средствата са част от отпуснат на ползвателя на платежни услуги кредит; издаване на платежни инструменти и/или приемане на плащания с тях; изпълнение на налични парични преводи; извършване на платежни операции, при които съгласието на платеца е дадено посредством телекомуникационно, цифрово или информационно устройство и плащането е извършено от оператора на съответната система или мрежа, който действа като посредник между ползвателя на платежната услуга и доставчика.

Други предстоящи промени в законодателството, засягащо новите правни субекти, банките и финансовите институции, е замяната на уведомителния режим с регистрационен такъв.

„С промените във финансовото законодателство се предвиждат задълженията към финансовите институции и лизинговите дружества да бъдат включени в кредитния регистър, така че те да могат да проследят кредитната история на кредитополучателите", коментира Ренета Петкова.

Най-важното изменение, което се въвежда с директивата 2007/44 е унифицирането на критериите за предварително одобрение от страна на БНБ при придобивания и увеличавания на участия в банките.

„Променят се праговете на участие, подлежащи на предварително одобрение като най-високият такъв е 50%, при досега съществуващи одобрения при 66% и 100%. Изискването за предварително одобрение ще важи и при придобивания на фондовата борса или на друг регулиран пазар. Ясно са определени и сроковете, в които БНБ може да се произнесе", коментира Ренета Петкова.

Тя допълни, че режимът ще е е унифициран както за банките, така и за поднадзорните на КФН дружества - инвестиционни посредници, застрахователни компании и др.