Италианската мафия е засилила прането на пари след като кредитната криза принуди банките да спрат да кредитират. Това отвори една своеобразна ниша, която престъпният капитал е запълнил, според Централната банка на страната, цитирана от Bloomberg.

"Кризата предостави възможност на организираната престъпност да процъфтява, защото достъпът до кредити стана по-труден," казва Анна Мария Тарантола, заместник-генерален директор на банката. "Който разполага с големи суми в кеш, като криминалните групи, например, може да прави инвестиции, които не са възможно за другите. В момента те могат да инвестират в напълно легални дейности."

Отделът за разследване на финансови злоупотреби на Централната банка на Италия е засякъл 15 000 съмнителни транзакции през първата половина на 2010, което е с 52% повече в сравнение със същия период година по-рано и надхвърля общия брой подобни сделки за цялата 2008, казва Тарантола, която оглавява банковия надзор.

Прането на пари става когато престъпници укриват нелегални доходи като ги насочват през законни канали. Миналата година разследващите органи влязоха във владение на римския бар Café de Paris, известен с появата си във филма на Федерико Фелини от 1960 г. „Сладък живот" (La Dolce Vita). Според властите барът е бил под контрола на калабрийската мафия Ндрангета. Сицилианската Коза Ностра пък е използвала вериги супермаркети за подобни цели, според съдебни документи от Палермо.

Италианската икономика, която е четвъртата най-голяма в Европа, се сви с над 5% миналата година, а централната банка прогнозира ръст от 1% за 2010 г. Банковото кредитиране се забави през 2008 и 2009.

В същото време организираните престъпни групи са увеличили приходите си с 4% до 135 млрд. евро миналата година, според данни на базираната в Рим груп за борба с рекета SOS Impresa.

Арестите на мафиоти наскоро подчертаха нарастващата роля на мафията и на прането на пари в легалната икономика. Акцията срещу Ндрангетата през миналата седмица, в която бяха арестувани над 300 заподозрени, показа как групировката е пуснала пипалата си и около финансовата столица на страната Милано.

Властите смятат, че Ндрангетата е изпреварила Коза Ностра и в момента е най-опасната мафиотска структура в Италия, поради натрупаните средства от доставяния кокаин от Южна Америка в Европа.

Разследващите органи в Рим обвиниха ръководители в компаниите Telecom Italia Sparkle SpA и FastWeb SpA, че участвали в данъчни измами и пране на пари на стойност 2 млрд. евро в периода 2003-2007 г. Компаниите обявиха чрез адвокатите си, че неволно са били част от измамите и отрекоха да имат вина.

От общо 21 000 сигнала за съмнителни транзакции през 2009 г. централната банка е преценила, че 14 800 трябва да бъдат разследвани допълнително, а 4 000 по-късно са били определени като престъпления и са били докладвани на разследващите власти, казва Тарантола.

Управителят на Централната банка на Италия Марио Драги призова миналата седмица ръководителите на банките да поведат борбата срещу прането на пари, след като проверки тази година на 120 банки във високорискови райони със засилено присъствие на мафията са показали, че слабата подготовка и мениджмънт са довели до неадекватни реакции спрямо подозрителни транзакции.

По оценки на МВФ прането на пари съставлява между 2 и 5% от световния БВП на годишна основа. Прането на пари в Италия може да достига 11% от БВП, според Пир Луиджи Виня, който преди време оглавяваше италианската прокуратура „Антимафия".

Отделът за борба с финансовите измами е наредил на банките да обръщат голямо внимание на тегленото на пари или на депозитите, в които има банкноти от по 500-евро, казва Тарантола.

Банкноти с голям номинал улесняват прането на пари, тъй като така големи суми по-лесно се укриват и транспортират, показа доклад на Централната банка на Италия от миналата година.

Правителството на Силвио Берлускони миналата година прие закон за данъчна амнистия на укрити в чужбина доходи. Това доведе до декларирането на около 100 млрд. евро пред данъчните власти и над 5 млрд. евро данъчни приходи.

От общо 206 000 сделки свързани с данъчната амнистия, 340 бяха определени като съмнителни.