Правителството на САЩ планира продажбата на до 1.5 млрд. акции от щатската банка Citigroup Inc., където е акционер след дадените средства за спасяване на финансовата институция.

Действието е част от оповестените планове резервът да излезе като акционер от финансовата институция, след като тя се стабилизира.

Цялото количество акции, които правителството притежава е в размер на 7.7 млрд. броя.

Акциите на банката бяха закупени по 3.25 долара за брой, а вчера цената на затваряне бе при ниво от 3.89 долара за брой.

Решението е напълно логично на фона на проявените признаци за стабилност от финансовите институции в САЩ, както и значителното им повишение в печалбите през първото тримесечие на годината.

Нека да припомним, че водещите щатски банки - Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co., получатели на помощ от 140 млрд. долара от правителството са намалили провизиите си срещу лоши кредити. От институциите смятат, че най-лошото вече е зад гърба им.

Техните звена за инвестиционно банкиране са регистрирали изключително добри резултати, следствие от възстановяването на световните парични пазари.

Сумарната им печалба за първите три месеца на годината възлиза на 13.4 млрд. долара, което е най-голямата стойност от второто тримесечие на 2007 година, преди да започне кризата.