Правителството ще купува чрез Freddie и Fannie лоши ипотечни облигации

686
Правителството ще купува чрез Freddie и Fannie лоши ипотечни облигации

Попадналите под правителствен контрол затруднени кредитни институции - Fannie Mae и Freddie Mac, са готови да изкупуват до 40 млрд. долара на месец ипотечни облигации, в усилията на правителството на САЩ да облекчи пазара от лоши активи и да спре спада на финансовите пазари, според източници, цитирани от Bloomberg.

Двете компании са започнали да уведомяват търговците на ипотечни облигации, че ще купуват по 20 млрд. долара такива на месец. Покупките ще бъдат допълнителни и отделно от правителствения план за 700 млрд. долара.

Правителството, което ги придоби на 7 септември, е издало упътване за стартиране на повишено изкупуване на затруднени дългови активи.

Добавянето на нови дългови активи към портфейлите на двете компании ще става в момент, когато сумарният им кредитен портфейл от ипотечни облигации възлиза на 1.52 трлн. долара, като в състава му влизат 210 млрд. долара лоши такива.

Говорител на двете компании отказа коментар по случая.

Целта на планираната програма ще е основно да се внесе стабилност на финансовите и дълговите пазари, паниката на които е достигнала до крайна фаза и няма много купувачи на дългови активи.

Първоначално, при налагането на правителствен контрол върху двете финансови институции, бе наложен запор върху по-нататъшно повишение на кредитните портфейли на двете финансови институции, който впоследствие бе частично променен.

Двете компании притежават или са гарант по близо половината от ипотечните кредити в САЩ, възлизащи на колосалната сума от 12 трлн. долара.

На тях им бе даден достъп до финансиране в размер на 200 млрд. долара - част от спасителния план за щатската финансова система, приет при второто му гласуване от Конгреса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...