Попадналите под правителствен контрол затруднени кредитни институции - Fannie Mae и Freddie Mac, са готови да изкупуват до 40 млрд. долара на месец ипотечни облигации, в усилията на правителството на САЩ да облекчи пазара от лоши активи и да спре спада на финансовите пазари, според източници, цитирани от Bloomberg.

Двете компании са започнали да уведомяват търговците на ипотечни облигации, че ще купуват по 20 млрд. долара такива на месец. Покупките ще бъдат допълнителни и отделно от правителствения план за 700 млрд. долара.

Правителството, което ги придоби на 7 септември, е издало упътване за стартиране на повишено изкупуване на затруднени дългови активи.

Добавянето на нови дългови активи към портфейлите на двете компании ще става в момент, когато сумарният им кредитен портфейл от ипотечни облигации възлиза на 1.52 трлн. долара, като в състава му влизат 210 млрд. долара лоши такива.

Говорител на двете компании отказа коментар по случая.

Целта на планираната програма ще е основно да се внесе стабилност на финансовите и дълговите пазари, паниката на които е достигнала до крайна фаза и няма много купувачи на дългови активи.

Първоначално, при налагането на правителствен контрол върху двете финансови институции, бе наложен запор върху по-нататъшно повишение на кредитните портфейли на двете финансови институции, който впоследствие бе частично променен.

Двете компании притежават или са гарант по близо половината от ипотечните кредити в САЩ, възлизащи на колосалната сума от 12 трлн. долара.

На тях им бе даден достъп до финансиране в размер на 200 млрд. долара - част от спасителния план за щатската финансова система, приет при второто му гласуване от Конгреса.