Банковите влогове до 100 000 лв. или до 50 000 евро ще бъдат гарантирани от държавата?

Банковите влогове до 100 000 лв. или до 50 000 евро да бъдат гарантирани от държавата, предвиждат два проекта за промени в закона. Единият е на мнозинството, а другият - на независимия депутат Мария Капон.

Предложенията са в отговор на напрежението на финансовите пазари и мерките, взети от страните от ЕС, обясниха вносителите по време на дискусията в парламента.

Гарантирането на вложенията в банките ще даде възможност да се поддържа стабилността на българската банкова система. Янаки Стоилов от БСП предложи също да се приеме и държавна инвестиционна програма за период от пет до десет години и да се създаде държавен инвестиционен фонд от няколко милиарда лева, в който да участват банки, които ще внесат средства в него и те да могат да се ползват от фонда в случай на криза.

Стоилов не се съгласи с предложението на мнозинството държавата да гарантира и междубанковите разплащания, защото това носи според него потенциален риск, който да пренесе нестабилността на редица финансови институции в Европа.

Той предупреди, че у нас отделни банки не действат като универсални, а са фасада на фирми на собствениците си.

Опозицията ще гласува против промените, независимо, че обяви, че е „за" увеличението на гарантиране на влоговете до 50 000 лв., но с предложението НС се лишавало от конституционното си право да контролира изразходването на държавния бюджет.

Източник: БНР