Германските политици бяха разделени в мненията си през уикенда относно закупуването на данни за 1 500 германци с банкови сметки в Швейцария, които вероятно са укривали данъци, информира Reuters. Информацията, според медиите, е била предложена срещу пари на германски власти от страна на информатор.

Уважаваното издание Frankfurter Allgemeine Zeitung излезе с публикация, че информаторът иска 2.5 млн. евро за конфиденциалните данни, които според данъчните власти, биха могли да донесат 100 млн. евро на хазната.

Случаят обаче може да създаде напрежение между Германия и Швейцария по отношение на банковата тайна.

Висши швейцарски политици, между които и президентът Дорис Лойтард и банкери, предупредиха Германия да не придобива данните.

Без да се позовава на източници, Financial Times Deutschland съобщи в онлайн изданието си, че данните принадлежат на германски клиенти на HSBC и са сред информацията открадната от подразделението й за частно банкиране в Женева от бивш служител.

Франция вече се сдоби с част от тази информация миналата година когато властите нахлуха в дома на компютърния специалист и впоследствие страната използва данните, за да издири измамниците, което породи гнева на Швейцария.

Министърът на отбраната на Германия Карл-Теодор цу Гутенберг, който е след най-близките съратници на канцлера Ангела Меркел, заяви, че Германия трябва внимателно да провери от правна гледна точка дали има право да закупи данните.

"Имам проблем с даването на пари за нещо, с което някой се е сдобил по не съвсем законен начин," казва Гутенберг пред швейцарския Neue Zuercher Zeitung.

Членове на опозиционните сили на Зелените и Социалдемократите обаче насърчиха правителството да закупи информацията от името на „честните данъкоплатци".

Николет Кресл, финансов експерт от Социалдемократическата партия, заявява пред Die Welt am Sonntag, че правителството трябва да процедира както през 2008 г. когато закупува от информатор данни на клиенти на лихтенщайнска банка, свързани с укриването на данъци.

Случаят тогава разкри, че бившият ръководител на Deutsche Post Клаус Цумвинкел е укрил близо 1 млн. евро данъци в лихтенщайнски банков тръст. Зумвинкел получи условна присъда за деянието си.

Бившият финансов министър на Германия Пеер Щайнбрюк неколкократно обвиняваше съседите на страната Швейцария, Лихтенщайн и Люксембург че помагат на германски граждани да укриват данъци, но трите страни предприеха стъпки през последната година, за да увеличат прозрачността по отношение на данъците.