Предстои увеличение на капитала на Общинска банка, като това вероятно ще стане още тази есен, заяви изпълнителният директор на Общинска банка Сашо Чакалски.

Точно с колко ще се увеличи капиталът ще реши Общото събрание на акционерите. Финансовият резултат на банката за първото полугодие на годината е положителен и е около 1 млн. лв., въпреки че инкасираната загуба на банката в края на 2011 г. бе над 11 млн. лв.

Банката е стабилизирала кредитния си портфейл и вече е централизирала част от изпълняваните дейности. През последните месеци са закрити клоновете на банката в Ракитово и Видин, продадена е част от автопарка и са направени 10% съкращения на персонала.

Лихвите по потребителските кредити на Общинска банка се движат надолу, твърди Чакалски. От банката се надяват да привлекат още потребители с услугите, които предлагат на работещите в бюджетните предприятия.

Банката запазва и дела си в общинското кредитиране. Около 25% от депозитите на общините се намират в Общинска банка, а около 17% от кредитите на общините са отпуснати именно от тази банка.

Общините си плащат редовно, отбеляза изпълнителният директор на банката. Качеството на кредитния ни портфейл е около средното за банковата система, изтъкна Чакалски, цитиран от БГНЕС.

"БНБ е основният фактор за запазване на стабилността на банковия сектор. Ако има нещо стабилно в страната, това е банковата система", коментира още директорът на банката.