На предстоящо Общо събрание акционерите на ПроКредит Банк България ще гласуват решение за увеличение на капитала на трезора с 20 млн. лв. Това обяви Петър Славов, новият председател на УС на трезора, на провелата се по-рано днес пресконференция „Промени в състава на Управителния съвет на ПроКредит Банк България и бъдещи насоки за развитие на банката”.

Към днешна дата основният капитал на банката е 41 млн. лв. „Решението за промяната е сигнал, че се стремим да развием дейността на банката в един дългосрочен аспект,“ посочи Славов.

По отношение на резултатите на банката той посочи, че по последни данни клиентите на ПроКредит наброяват 300 хил., с акцент върху финансирането на малки и средни предприятия.

Според тримесечния отчет на капиталовата институция, печалбата й към 31 март е 3.02 млн. лв. Балансовата стойност на активите е 899.76 млн. лв. Кредитите и вземанията към март са 752.13 млн. лв. Финансовите пасиви, оценявани по амортизирана стойност, са 809.62 млн. лв.

Що се отнася до бъдещите насоки на развитие, банката предвижда да изгради център за обучение на персонала си в близост до София. „Учебният център ще обслужва само наши служители“, уточни Славов. По негови данни към момента за банката работят около 2 хил. служители при средна възраст под 30 години.

На днешната среща станаха ясни и промените в ръководството на банката. Постът на Джан Марко Феличе, като председател на УС, ще се заеме от Петър Славов. Същевременно Феличе предстои да поеме румънското направление на финансовия холдинг. След по-продължително отсъствие в ръководството на ПроКредит Банк България се завръща Емилия Царева.

Джан Марко Феличе посочи, че от 23 банки в ProCredit Holding, управленският екип на ПроКредит Банк България ще се състои изцяло от регионални представители.