Прехвърляме разплащателните си сметки в 25 банки улеснено

1165
Прехвърляме разплащателните си сметки в 25 банки улеснено

От 1 ноември тази година клиентите - физически лица, на общо 25 банки у нас ще могат да извършват по улеснен и стандартизиран начин прехвърляне на разплащателни сметки. Това предвижда споразумение, сключено между 25 от членовете на Асоциацията на банките в България (АББ), информира АББ.

Междубанковото споразумение за прехвърляне на разплащателни сметки на физически лица е подготвено от АББ при консултации с банките и е във връзка с членството на асоциацията в Европейската банкова федерация и прилагането в България на принципите за саморегулиране на банковата система, изработени от Комитета на европейската банкова индустрия (EBIC).

Физическите лица - клиенти на банките, подписали споразумението, ще могат да сменят банката, в която имат банкова сметка, използвана за периодични директни дебити (плащания на комунални услуги, наем, застраховки), нареждания за директни дебити (данъци, издръжка, такси и други) и входящи периодични кредитни трансфери (трудови възнаграждения, плащания от социалното осигуряване, от наеми и други), като прехвърлят тези плащания по сметка в друга банка.

Правилата на подписаното от банките у нас споразумение, което следва стриктно принципите на EBIC, не се прилагат за сметки, чрез които се извършва обслужване на договорен кредит под формата на превишаване наличността на сметката или разплащателни сметки, свързани с използване на кредитни карти, уточняват от АББ.

Правилата не се отнасят и до сметки, свързани с инвестиционни услуги, и такива, върху вземанията по които има учредени залози, блокирани суми или наложен запор.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg