Преизбраха Иван Искров за управител на БНБ

1159
Преизбраха Иван Искров за управител на БНБ

Народното събрание преизбра Иван Искров за управител на Българската народна банка с мандат шест години, който започва да тече на 10 октомври тази година. Решението беше взето със 195 гласа "за", 1 против и 14 въздържал се.

В мотивите за предложението на ГЕРБ се посочва, че е необходима приемственост в работа на БНБ, за да се гарантира нормалното функциониране и стабилност на банковата система в страната и предвид международната финансова и икономическа криза.

От ГЕРБ отчитат професионализма и компетентността на Искров и смятат, че той е показал висок морал, чувство за отговорност и зачитане на върховенството на закона с искането за отмяна на преждевременния му избор, извършен от 40-то Народно събрание.

Нека припомним, че Иван Искров депозира на 20 август писмено искане, в което моли Народното събрание да приеме неговата оставка като управител на БНБ, считано от 10 октомври тази година. В мотивите си Искров посочва, че и той, и подуправителят на БНБ Николай Неновски са избрани предсрочно от 40-то Народно събрание.

Оставката стана факт, след като в края на май той бе избран за втори мандат като управител на Българска народна банка.

Малко по-късно в същия ден парламентът отмени решенията за избор на Иван Искров за втори мандат и последва предложението на ГЕРБ, Искров да бъде преизбран на поста му.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Petur
# 0
11:08 | 26 August 2009
Ще кажа само едно -със стари проститутки нов бардак не става.
Krasimir
# 1
10:08 | 26 August 2009
Preizbraha go истината е че им наредиха да го преиберат. Докато в БНБ не зпочнат работа хора които са били по търговските банки и реално са се занимавали със кредитиране на фирми и физически лица и са работели с клиенти а не са станали направо шефове на банки-дотогава надзора в БНБ ше е меко казано голавода-там са само политически назначени и партиини протежета разпределящи си сфери на влияние.Наскоро имаше данни за ченгетата и доносниците в БНБ. Повече не говоря.
Майната
# 2
10:08 | 26 August 2009
По повода Бернанке поздрави колегата си Искров, Искров върна жеста!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg