През 2007 година продължи динамичното развитие на кредитирането в България. Отмяната на рестрикциите на БНБ в края на 2006г. и активният пазар на недвижими имоти в страната доведоха до сериозни ръстове в ипотечното кредитиране, сочи изследване на КредитЦентър.

Годината стартира сравнително слабо през януари, но още в последната седмица на месеца се забеляза повишаване на активността на клиентите. От февруари обемите отпуснати кредити растяха всеки месец, като през юли и август бе отбелязан рекорден ръст на кредитирането.

Двата месеца надминаха традиционно най-силните месеци в годината - ноември и декември. Това доведе до въвеждането на нови рестрикции от страна на БНБ, които увеличиха минималните задължителни резерви на банките от 8% на 12%.

Рестрикциите на БНБ, както и все по-силно разрастващата се криза на американския ипотечен пазар, която се отрази и на Европа, доведе до увеличение на лихвите по кредити в някои от банките в България.

Това пък доведе до спад на усвоените кредити през септември, но още през октомври клиентите се върнаха и до края на годината активността в кредитирането достигна рекордни обеми. Така приключихме годината с ръст от около 75% на ипотечните кредити за 2007 г. спрямо 2006 г.

Средният размер на кредита за 2007 година нарасна с 48.5% и достигна 38 600 евро. Поради сериозния ръст на цените на недвижимите имоти през ноември той достигна 42 600 евро.

При разпределението на клиентите по възрастови групи най-сериозната промяна е увеличението на кредитополучателите над 45 годишна възраст от 7.3% през 2006 година на 17.07% през 2007 година.

При процентното разпределение на кредитите по размер най-голям дял заемат тези между 20 000 и 40 000 лева в резултат на увеличаването на интереса към ипотечните кредити в градовете с население между 20 000 и 50 000 жители.

Съотношение евро/лева за страната за цялата изминала година е 56/44 в полза на еврото, като в началото на годината еврото беше избирано по-често като валута на кредита, но в последните 4 месеца на годината се увеличиха клиентите, теглещи ипотечни кредити в лева.

Около 59% от клиентите на банките са взели над 70% от стойността на сделката, като 14% са финансирали 90% и над 90% от стойността на закупения от тях имот. Едва 11% са финансирали сами до 50% от стойността на имота. Това още веднъж доказва, че клиентите намират покупката на имот с кредит за изгодна сделка, позволяваща им да се сдобият с имот сега, като заплатят по-голямата част от неговата стойност със заемни средства от банка.

Една част от клиентите предпочитат да ползват максимален процент на финансиране от страна на банките, дори когато разполагат със собствени средства, поради факта че техните средства са ангажирани в бизнеса им или в инвестиции с доходност, по-висока от лихвите на банките по ипотечните кредити.

През 2007 г. най-често търсеният ипотечен кредит беше този за покупка на жилище. Кредитите за строеж и покупка на УПИ бяха под 7% от общия обем на изтеглените кредити.

Анализът на сроковете, за които се теглят ипотечните кредити, показва трайното предпочитание на българина към кредитни продукти с по-дълъг срок на погасяване. Това беше отчетено от страна на банките и през 2007 година по-голямата част от водещите банки увеличиха сроковете по кредитите си до 30 години, а някои от тях предложиха и срок от 35 години. Почти 80% от изтеглените заеми са със срок над 15 години.

Акцент през 2007 година беше и големият интерес на българите, работещи в чужбина към покупката на имот в родината с финансиране от банкова институция. Банките забелязаха този интерес още през 2006 година и по-голямата част от тях предложиха облекчена процедура за отпускане на кредити на българи, работещи в чужбина през 2007 година. Това доведе до почти трикратно увеличаване на броя отпуснати кредити на българи, работещи зад граница, в сравнение с 2006 г. И въпреки че най-активни бяха работещите в Испания, Гърция, Италия и Великобритания, кредити бяха изтеглени и от работещи наши сънародници в САЩ, Австралия, Кувейт, Нова Зеландия и др.

И тази година водещото в избора на клиентите беше възможно най-ниската цена на кредита или изборът на най-изгодния кредит на пазара, който направиха 31.4% от клиентите. 9.6% от тях взеха кредит с изискването да бъде отпуснат в максимално кратък срок, а 11.3% избраха кредити с възможно най-ниска месечна вноска. 3.6% от клиентите взеха кредит с гратисен период, а 7.8% кредит с фиксирана лихва за определен период.

За 19.7% от клиентите водеща в избора беше възможността да получат максимален процент финансиране. Като цяло можем да кажем, че кредитоискателят през 2007 г. беше по-разумен, по-пресметлив и много по-информиран, отколкото година по-рано.