Президентът Росен Плевнелиев номинира за член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) от своята квота сегашния зам.-министър на финансите Боряна Пенчева.

Управителният съвет на централната банка се състои от председател, трима подуправители, избирани от Народното събрание, и трима членове, определяни от държавния глава.

Пенчева ще заеме поста в началото на декември, когато изтича и мандатът на банкера Олег Недялков.

Шестгодишният мандат на новия член на Управителния съвет ще започне на 2 декември 2012 г., припомня bTV

Във финансовото ведомство ресор на Пенчева са макроикономическото планиране, управлението на държавния дълг и координацията на държавната политика в областта на финансовите услуги и финансовите пазари, както и сътрудничество с международните финансови институции, участието в координацията на икономическата и финансова политика в рамките на ЕС.

От 2010 г. е Боряна Пенчева е алтернативен управител за България на Международния валутен фонд, управител за България на Черноморската банка за търговия и развитие, на Международната инвестиционна банка, Международната банка за икономическо сътрудничество.

Заместник-председател е и на Съвета за координация на борбата с измамите при Министерския съвет, член е на правителствения Съвет по европейски въпроси.