Нетната печалба на UniCredit SpA - най-голямата италианска банка, за четвъртото тримесечие на 2007 е претърпяла малка промяна вследствие на разходите на финансовата институция по закупуването на Capitalia SpA и по-слабото представяне на подразделението й за инвестиционно банкиране, предава Bloomberg.

Нетната печалба на банката за периода намалява с 0.8% до 1.23 млрд. евро (1.91 млрд. щ. д.), в сравнение с печалбата от 1.24 млрд. евро, отчетена за същия период на 2006 г.

UniCredit е осъществила придобивания на стойност повече от 52 млрд щ. д. през последните три години, включително закупуването на базираната в Мюнхен HVB Group през 2005 и това на Capitalia през миналата година. След слабото представяне на подразделението си за инвестиционно банкиране, UniCredit набляга на потребителското кредитиране в Италия, на кредитирането на малкия бизнес в Германия и на разрастването на подразделенията си в Източна Европа, за да поддържа ръста в приходите.

Разходите на UniCredit по интегрирането на Capitalia възлизат на 1.2 млрд. евро. Загубите от сключени сделки на банката са 321 млн. евро за периода срещу 342 млн. евро печалба година по-рано.

Приходите на UniCredit от подразделенията й за банкиране на дребно и корпоративно банкиране, както и от дейността й в Източна Европа, ще помогнат на банката да поддържа растежа си, според главния изпълнителен директор Алесандро Профумо. Нетният приход от лихви на финансовата институция нараства с 12% до 4.66 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2007 г.

Активите на UniCredit, свързани с вторични ипотеки в САЩ, са възлизали на 164 млн. евро към края на миналата година, но притежанието й на такива активи намалява, според Профумо.

Акциите на банката са загубили 22% от стойността си през последните шест месеца. Пазарната капитализация на финансовата институция в момента възлиза на 62.3 млрд. евро.

UniCredit предлага изплащането на 0.26 евро дивидент на акция за 2007 г., в сравнение с 0.24 евро, изплатени за предходната година.