Мнозинството експерти преразглеждат прогнозите за печалби на банките от Уолстрийт след неочакваното рязко забавяне на растежа инвестиционна активност това лято, смята американският анализатор на банковия сектор Меридит Уитни.

Броят на емисиите и допълнителни емисии акции в света е намалял с 15% в сравнение с 2009 г., докато емитирането на облигации е спаднало с 25%, показват данните на изследователската фирма Capital IQ.

Изхождайки от тези тенденции Меридит Уитни прогнозира свиване на приходите на банките от Уолстрийт от основните видове дейности с 25% - от 56 милиарда долара през 2009 г. до 42 милиарда долара през 2010 г. Макар данните за приходите и печалбите на финансовите компании за третото тримесечие да станат известни не по-рано от октомври, вече е очевидно, че свиването на търговията ще окаже негативно влияние на тези резултати.

Според оценките на анализаторите от Citi, чистата печалба на Goldman Sachs през 2010 г. ще се свие с 35% от 12.1 на 7.8 милиарда долара. За третото тримесечие се очакваше банката да отчете печалба от 1.75 милиарда долара, но сега прогнозата е влошена до 1.34 милиарда долара. При Morgan Stanley преразглеждането е още по-сериозно - прогнозата за печалба за тримесечието бе намалена от 726 милиона долара на 140 милиона.

Източник: БГНЕС