БСП и ДПС ще внесат до края на месеца в парламента общ проектозакон за ипотечните кредити, които ще бъдат приравнени с потребителските и ще отпадне наказателната лихва при тяхното предсрочно погасяване, съобщава БНР.

Представители от БСП и ДПС са имали среща с Асоциацията на банките преди месеци и са се разбрали да не говорят по темата, докато не бъде готов окончателно проектът.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев лаконично заяви, че чакат БСП да представи идеите си, за да може общият законопроект да влезе в парламента.

Законът за ипотечните кредити е сред 10-те, които БСП са определили като приоритетни за приемане до Нова година, съобщава БНР.

„Най-важното е да балансираме рисковете и отговорностите между кредитополучателите и кредитодателите“, каза Румен Гечев, който е отговорник на законопроекта. „Опитваме се да балансираме интересите, тъй като е публична тайна, че повечето български граждани смятат, че балансът е нарушен в полза на банките. Ние просто трябва да възстановим равновесието, нищо повече“.

По отношение на риска се предлага кредитополучателите и банките да делят риска солидарно.

Румен Гечев каза още, че се работи в посока към премахването на наказателните лихви при предсрочно погасяване на ипотечен кредит, както вече бе направено при потребителските кредити.

„Пазарната логика сочи, че ипотечните кредити не би трябвало да се различават от потребителски кредити. Те са един специфичен вид потребителски кредит“, допълни Румен Гечев. „Ние искаме да приближим условията за получаването и обслужването на ипотечни кредити до пазарните условия“.

Румен Гечев каза още, че ще се търсят опции за давност на кредитите, както е в повечето страни.

Все още обаче предстои БСП и ДПС да сближат позициите, за да може да бъде внесен законопроектът.