Годишните банкови награди тази година ще бъдат връчени на 27 юни (сряда). Финансовият, политически и бизнес елит в страната ще се събере, за да отличи първенците в банковия сектор в 7 отделни категории: пазарен дял, ефективност, динамика на развитието, банка на клиента, чуждестранен банков клон и големия приз – Банка на годината.

И тази година Асоциация Банка на Годината направи независимо проучване на стотици банкови клона в страната и според резлутатите ще излъчи наградата на Тайния клиент – оценка за директната работа с клиенти на фронт офисите в банките.

Новината за 2012 година е, че послучай 20-годишния юбилей на банковите награди, най-престижният приз „Банка на Годината” за 2011 г. ще бъде връчен от министър-председателя г-н Бойко Борисов.

„За всички нас, създателите на годишните банкови награди и основатели на Асоциация Банка на Годината, е истинска чест да проследяваме развитието на банковата система през всичките тези години.

А връчването на престижния приз от г-н Борисов е доказателство за качеството на работата ни; качеството на марката „Банка на годината”, която успяхме да наложим с професионализъм и безпристрасност“, каза г-н Валентин Панайотов, председател на Съвета на директорите на Асоциация Банка на Годината.

„Това е признание както за престижа на тези награди, така и за развитието и усъвършенстването на банковата система в България!” - допълни той.

Традиционно победителите се определят от комитет от финансови експерти, сред които Андрей Пръмов, президентът на КРИБ Огнян Донев, проф. Валери Димитров – председател на Сметната палата, Мария Шишкова – президент на Българския форум на бизнес лидерите, Мария Георгиева – директор на Международния банков институт, Владимир Ташков - изпълнителен директор на фондация Буров, Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал, Саша Безуханова, Валентин Панайотов, Максим Бехар, Силвия Пенева и др.

Призът „Банка на клиента“ се определя чрез гласуване на сайта на „Асоциация Банка на годината“ и на сайтовете на медийните партньори.

Наградите са учредени през 1992 година и за своята двадесетгодишна история критериите са се променяли и усъвършенствали заедно с развитието на банковата система в България.

Голямата награда е печелена през годините от Банка за земеделски кредит, Българска Пощенска банка, Булбанк, Първа Инвестиционна банка, Райфайзенбанк, България, Банка ДСК, Обединена българска банка, УниКредит Булбанк, Сосиете Женерал Експрес Банк.

Събитието се организира от „Асоциация Банка на Годината“, чиито учредители са доказани професионалисти като финансовият експерт Андрей Пръмов, партньорът в Делойт България - Силвия Пенева, партньорът в Мур Стивънс България - Стефан Ненов, създателят на призовете Банка на годината и собственик на търговската марка, многогодишният издател на в. Пари - Валентин Панайотов, известният специалист по публични комуникации Максим Бехар и др.