Продажбата на подразделението за управление на активи Pioneer Global Asset Management SpA от страна на UniCredit SpA може да се сблъска с проблеми, след като ликвидаторът на инвестиционния фонд на Бърнард Мадоф заведе дело за 19.6 млрд. долара, пише Bloomberg.

На 10 декември ликвидаторът Ървинг Пикард заведе дело срещу Pioneer, UniCredit, бившия главен изпълнителен директор на банката Алесандро Профумо, Bank Austria, както и срещу Bank Medici AG и основателя й Соня Кон.

Пикард иска 19.6 млрд. долара от тях, с които да компенсира част от жертвите на финансовата пирамида на Мадоф. Сумата може да нарасне три пъти съгласно щатския закон за борба с организираната престъпност RICO.

Най-голямата италианска банка UniCredit разглежда възможностите пред Pioneer, включително продажбата на подразделението на стратегически партньор и вече е получила предложения, заяви през миналия месец главният изпълнителен директор на банката Федерико Гицони. Pioneer управлява активи на стойност около 185 млрд. евро и има печалба преди данъци в размер на 247 млн. евро за първите девет месеца на годината.

Съдебният процес увеличава несигурността около рентабилността и капитала на компаниите въвлечени в него според анализатори. Искът, заведен от Пикард, може да се отрази на времето, което ще отнеме продажбата на Pioneer, както и на цената на компанията.

От UniCredit заявиха от свое име и от името на Bank Austria и Pioneer, че ще се борят срещу иска на ликвидатора на фонда на Мадоф.

UniCredit е приключила първия кръг на срещите със заинтересованите компании и сега предстои да прегледа офертите, за да изготви списък с потенциалните кандидат-купувачи, заявиха от там. За това няма точно определен срок.

Pioneer и UniCredit са били замесени с Мадоф, който ръководи най-голямата Понзи схема в историята на САЩ поне от 2000 г. насам, се казва в жалбата на Пикард.

"От Pioneer са помагали постъпленията от нелегалната схема да бъдат както теглени, така и изпращани по сметки," според Пикард.

През януари 2009 г. от UniCredit заявиха, че чрез Pioneer Alternative Investments клиенти са инвестирали 1.1 млрд. долара във фондове управлявани от Мадоф.

Това се е случило посредством фондовете Primeo Select и Primeo Executive, заявиха от банката тогава. Primeo Select е инвестирал всичките си средства управлявания от Bank Medici фонд Herald USA Fund, докато половината активи на Primeo Executive са били в Herald USA, а другата половина във фонда Alpha Prime.

Bank Medici, която е 25% собственост на UniCredit, е предоставила 9.1 млрд. долара средства на инвеститори на компанията на Мадоф, според документите подадени в съда от Пикард.

Профумо пък е бил близък със Соня Кон, според иска на Пикард. Говорител на Профумо определи обвиненията като "напълно необосновани" и заяви, че те ще бъдат оспорени в съда.