Гръцката Алфа Банк ще отдели в холдинг поделенията си в България, Румъния, Сърбия, Македония, Албания и Украйна, след което ще продаде до 30% от него на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), информира в. Стандарт.

Двата трезора са близо до подписването на споразумение, съобщава гръцкият вестник "Риал нюз", цитиран от агенция "Блумбърг".

Бордът на директорите не е обсъждал подпомагане на гръцката Алфа Банк, още по-малко на холдинг от нейните източноевропейски поделения, каза Стефка Славова, алтернативен директор за България в ЕБВР. Но това не е изключено да се случи, имайки предвид политиката на ЕБВР, поясни тя.

ЕБВР и друг път е влизала като акционер в кредитни институции, но обикновено участието й не е повече от 10%. Преди години тя подпомогна по тази схема българската Първа инвестиционна банка. На сайта на ЕБВР не беше открита информация за предстояща продажба.

В последно време международната институция обаче все по-често се включва с акционерно участие в банки от Европа, което надвишава 10 процента. Причината са икономическата криза и нуждата от финансови инжекции за затруднените банки.

В България Алфа Банк присъства с клон на атинската си централа, а не като самостоятелно дружество, регистрирано у нас. Поради тази причина не е ясно дали българското поделение може да се включи в бъдещата източноевропейска холдингова структура, коментират банкови експерти.