Просрочените банкови задължения на румънците достигат 190 млн. евро

455
Просрочените плащания на румънците по банкови кредити са нараснали през април, достигайки 690.6 млн. румънски леи (почти 190 млн. евро), предава Ziarul Financiar.

Най-голяма част от просрочените задължения са по кредити в местна валута. Темпът на нарастване на просрочените задължения се ускорява до 10% през април, като общата сума на задълженията достига 189.7 млн. евро.

Увеличението за предходните три месеца не е надхвърляло 8%, показват данни от Националната банка на Румъния. Просрочените задължения на румънските граждани към кредитните институции са нараснали със 7.7% през февруари и с маргиналните 1.6 и 0.1% през януари и март, респективно.

Общата стойност на договорените кредити нараства само с 2.6% през април, до 81.7 млрд. леи (22.4 млрд. евро), което е доста по-малко увеличение в сравнение с това при просрочените задължения.

Делът на лошите кредити от общата стойност на заемите, отпуснати на населението, достига 0.8% през април, което представлява слабо увеличение в сравнение с март, когато са възлизали на 0.78%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg