Просрочените кредити в Румъния са нараснали над два пъти през март, в сравнение с година по-рано, сочат изнесени данни на националната банка на страната.

Размерът на кредитите в просрочие от поне 30 дни се е повишил до 628 млн. леи (271 млн. долара), в сравнение с 326 млн. леи през сравнимия месец на миналата година.

Сред основните причини за това се сочат слабостта на националната валута спрямо останалите, и по-конкретно спрямо еврото, както и повишението на нивото на лихвите в страната, които правят кредитите по-скъпи за потребителите.

Като цяло задлъжнялостта на румънските домакинства се е повишила с 66% на годишна база през март, до ниво от 165 млрд. леи, показват изнесени данни на централната банка към края на миналия месец.

Кредитите в евро са се повишили с 89% на годишна база, като обслужването им става все по-трудно, на фона на поевтиняването на румънската валута спрямо еврото.

Домакинствата потребяват все повече, като повишението на потреблението им се предопределя от ръста на работните заплати, коментират още от централната институция.

В борбата си срещу инфлацията централната банка на страната повиши на няколко пъти нивата на лихвите. Тя бе повишена до ниво от 9.75%, в сравнение с едва 7% през октомври миналата година, сочат още данните.

Националната банка на Румъния прогнозира също, че инфлацията тази година ще достигне максималната си стойност през март, а през втората половина на годината чувствително ще спадне. Поскъпването на горивата напоследък обаче кара анализаторите да смятат, че след месец март равнището на инфлация ще регистрира нова максимална стойност през юли.

Румънските медии разпространиха тази седмица правителствен документ, от който става ясно, че продажните цени на горивата в бензиностанциите в Румъния се доближават до тези в останалите държави от Европейския съюз, въпреки че там покупателната способност на населението е доста по-голяма от тази на румънците.