Просрочените плащания по заеми за закупуване на автомобил или по жилищни заеми и кредитни карти достигат най-високото си ниво в САЩ от 1992 г. насам, което е още един знак, че развитието на икономиката на страната се забавя, показва проучване на Асоциацията на американските банки, предава Bloomberg.

Просрочените плащания за период най-малко от 30 дни нарастват във всичките осем категории заеми, които асоциацията следи. Те се увеличават с 21 базисни пункта до 2.65% от всички заеми, включени в индекс на потребителските кредити, създаден от асоциацията.

Кредиторите, включително American Express Co. и Capital One Financial Corp. удвояват резервите си за лоши кредити през четвъртото тримесечие. Просрочените вноски по банкови карти достигат до 4.38% през тримесечието, според асоциацията, тъй като забавянето на икономиката създава трудности на потребителите при покриването на дълговете им.

Цялостното нарастване на просрочените заеми се дължи на закъснелите плащания при закупуването на автомобили, които съставляват две трети от всички потребителски заеми от затворен тип. Просрочените плащания по автомобилни заеми се увеличават от 1.81 до 1.9%. Закъснелите плащания по заеми за закупуването на подвижни домове пък нарастват от 2.87 до 2.92%.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке вчера за първи път призна за възможността от рецесия в САЩ поради факта, че показатели като потребителските разходи, заетостта и строенето на нови домове ще се влошат през тази година.

Американската икономика е нараствала с годишен ръст от 0.6% в периода между октомври и декември, а растежът най-вероятно е спаднал до 0.2% през първата четвърт на тази година.

Просрочените плащания по кредити ще продължат да растат през първата половина на 2008 г., тъй като цените на храните и бензина упорито продължават да са високи и доходите на потребителите се покачват слабо.

CEO-то на MasterCard Inc. Робърт Селандер заявява в интервю на 11 март, че потребителите в САЩ отделят повече средства за бензин и храна, което намалява разходите за луксозни стоки.