Комисията за защита на конкуренцията е поискала от всички банки и клонове на чужди банки в България информация за събираните от тях комисионни за парични преводи, съобщиха от Комисията.

Проверката се налага след сигнал на Мартин Димитров, председател на Съюза на демократичните сили, в който се съдържат твърдения за евентуални нарушения на Закона за защита на конкуренцията.

В сигнала се твърди, че някои банки прилагат различни комисионни за парични преводи към титуляри на сметка в една и съща банка, в зависимост от това дали получателят на превода е търговско дружество или държавен орган - разпоредител с бюджетни средства. Според г-н Димитров, подобна практика на двойно тарифиране за една и съща услуга представлява евентуално нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Комисията поиска писмени становища по твърденията, изложени в сигнала, с оглед необходимостта от информация, въз основа на която да прецени дали са на лице основания за образуване на производство за евентуално извършено нарушение на разпоредбите на ЗЗК.