Пускаме още 30 млн. лв. ДЦК

1000
Пускаме още 30 млн. лв. ДЦК

Министерството на финансите взе решение на 30 септември 2009 г. да се проведе допълнителен аукцион за пласиране на още 30 млн. лв. книжа. Годишния лихвен процент е 4.95%.

Решението е в отговор на големия интерес от страна на инвестиционната общност към аукциона на 10-годишни ДЦК, проведен на 28 септември, когато подадените заявки надхвърлиха предложеното количество с над 3 пъти (коефициент на покритие на аукциона 3.3), съобщават от МФ.

Сумарният дял на институционалните инвеститори надхвърли 1/3 от общото заявено количество на аукциона. Отбелязано бе значително присъствие на пенсионни фондове, застрахователни компании и инвестиционни посредници.

Доходността по новоемитираните 10-годишни ДЦК отбеляза съществена корекция от 0.72% (в сравнение с предходния аукцион). Тази корекция очаквано следва понижаващата се рискова премия за страната, която от пиковите си стойности през първото тримесечие на 2009 г. от около 700 базисни точки достигна до 190 базисни точки в края на септември.

Министерството на финансите оценява инвеститорския интерес като пряко следствие от нарастващото доверие към провежданата от правителството политика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

МВФ ли?
# 0
16:09 | 29 September 2009
МВФ ли? А МВФ и МФ едно и също ли е? Да не дойдат на проверка при вас МВР?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg