Новосформираната Raiffeisen Bank International днес потвърди прогнозата за резултатите си за цялата 2010 г., но обяви, че по-ниските нетни приходи и по-високите разходи са намалили печалбата й за третото тримесечие, информира Reuters.

Raiffeisen, която е третата най-голяма банка по активи в Централна и Източна Европа, обяви, че лекото възстановяване в основния регион, в който развива дейност, е позволило на банката да намали средствата, която е заделила за евентуалното покриване на загубите от лоши кредити.

Групата, която сля дейността си с непубличната компания майка RZB обяви на 11 октомври, че преоценката на валутите в Русия, Полша и Чехия и по-високите и разходи за персонала са оказали влияние върху печалбата.

Нетната печалба на Raiffeisen Bank International за третото тримесечие възлиза на 148 млн. евро, в сравнение със 78 млн. евро положителен резултат година по-рано.

По подобие на унгарската OTP, Raiffeisen успява да отчете спад в провизиите за лоши кредити до 277 млн. евро.

Групата запазва прогнозата си за цялата година, заявявайки, че се стреми към увеличаване на кредитирането на клиенти на дребно.

"Цялостното търсене на кредити вероятно ще остане ограничено през 2010 г., но от настояща гледна точна очакваме лек ръст в кредитирането на клиентите на Raiffeisen International в хода на годината," казват от банката.