Активността на кредитния пазар у нас се засилва, като запитванията отбелязват ръст от 15% за месец, а реализираните обеми нарастват не само заради по-големия брой, но и поради нарастващия размер на исканото финансиране.

Основната новина дойде от банките, които влязоха в промоции, валидни до края на годината и предложиха на клиентите както по-ниски лихви, така и отстъпки при застраховането на имотите, 0% такса при погасяване със собствени средства и други ползи за клиентите.

Спадът на лихвите в рамките на преференциалните оферти средно е между 0.2% и 0.8% при евровите и 0.5 и 1% при левовите вземания.

От КредитЦентър обясняват оптимистичните нагласи на финансиращи организации и потребители с дългия период, който изтече от началото на кризата. В рамките на последната година всички субекти в икономическия живот успяха да проследят отражението на кризата, да измерят ефектите от нея и да стартират работа при новите условия.

Към настоящия момент всички страни считат, че пазарът е по-стабилен и по-предвидим. Това кара клиентите да се чувстват по-спокойни в дългосрочен план и дава на банките основание да излязат с нови по-атрактивни предложения. Това не означава, че либерализмът, познат през 2007-ма година се е завърнал - все още клиентите трябва да отговарят на редица изисквания, за да получат финансиране и трябва да са наясно с това.

Ръстът от 15% на запитванията доведе до ръст и на обработваните кредити. Пълното отражение на вълната на оптимизъм, допълнително засилена от възможността за договаряне на ниска цена на новозакупеното жилище, ще видим едва в края на годината.

Важно е, че за да подкрепят нарастващото търсене, банките дадоха още една възможност за намаляване на стандартните лихви - все по-голяма част от тях предлагат натрупване на бонуси за ползвани други продукти или услуги в същата банка.

Най-често това са разплащателни сметки, превод на работна заплата, депозит, картови сметки и др., които носят на клиента възможност да получи преференциална лихва по ипотечния си кредит. През последните месеци финансовите институции стават все по-отворени за индивидуални преговори и предложения, което улеснява и насърчава добрите клиенти да вземат решение за покупка.

Всичко това доведе до ръст на средния размер на отпуснатите ипотечни кредити и той се възстанови до нива от 32 609 евро при съотношение евро/лева за страната - 81/19.

Добра новина е и засилването на активността не само в София. В градове като Стара Загора, Благоевград, Сливен, Ямбол, където месеци наред се реализираха единични сделки, показват признаци на съживяване. Търсенето е за по-малки суми при по-кратки срокове, но също показва връщане на доверието в пазара.

Въпреки че са изключително активни купувачи на пазара на жилища, възрастните потребители губят позиции на кредитния пазар. Най-силни продължават да са работещите хора със стабилни доходи, които могат да докажат запазване на личния си финансов статус, независимо от общото негативно влияние на кризата.

Кредити с размер над 70 000 и дори над 100 000 евро отново се появяват в статистиката, което е знак за съживяване на още един сектор - този на луксозните имоти. Купувачите са домакинства, за които икономическата логика не е чужда - от опит и в резултат на бизнес контактите си, те знаят, че сега е добро време за инвестиция и купуват мезонети, къщи или просто по-големи апартаменти на елитни локации. Финансирането дори при големите общи суми може да достигне до 70% от стойността на жилището. Но за да достигнат до отпускане на сумата, тази категория клиенти трябва да знае, че доказването на дългосрочна сигурност на приходите е ключов фактор.

Почти всички ипотечни кредити през септември са били за покупка на имот, За повечето клиенти това е и първо основно жилище. Кредити за покупка на парцели не са актуални, тъй като купувачите на парцели или разрушени къщички в близост до големите градове извършват сделките със събрани лични средства.

Макар и плахо на пазара се появява финансиране между 70 и 80% от стойността на имота. Това са случаи най-често за имоти, чиято цена на покупка е по-ниска от средната за района и типа имот. Най-често купувачите на имоти търсят външно финансиране за около половината от цената.