Апетитът на румънското население към теглене на кредити във валути, различни от местната национална и еврото, се е повишил значително, сочи доклад на националната банка на страната.

Обемът на потребителските и ипотечните кредити в така наречените "екзотични валути" се е повишил значително, въпреки предупрежденията към населението, че такива крият значителни валутни рискове.

Сумата на подобен род кредити е нараснала с 10%, до ниво от над 2 млрд. евро, според изнесената статистика.

Основната валута, различна от леи и евро, в която са теглени кредити в страната е швейцарският франк. Това до голяма степен се предопределя от значително по-ниските лихви по този род кредити.

Кредитите в швейцарска валута са най-популярни в страната след тези в леи и евро. Освен по-ниската лихва обаче, този род кредити крие значителен по своя род валутен риск. Поскъпването на швейцарския франк спрямо леята, би могло да "изяде" предимствата на по-ниските лихви.

В същото време съществува опасност в дългосрочен план от повишението на лихвите в Швейцария, на фона на растящата инфлация в Европа.

До голяма степен интересът на румънските граждани към кредити във валути, различни от националната им, се предопределя от значителното повишение на лихвите в страната.