Разходите за заемни средства на развиващите се страни са се повишили с най-много от месец насам през тази седмица, на фона на затрудненията на правителствата да обслужват своите задължения в размер на 1.2 трлн. долара, което повишава цената на заемния капитал.

Рисковата надбавка за закупуване на подобен род облигации, издадени от правителствата на развиващите се страни над тази по щатските държавни облигации, се е повишила за осми ден - до 7.84%, в сравнение с 6.7% през изминалата седмица, по данни на JPMorgan Chase & Co.

Турция има нужда от набиране на средства между 20 и 40 млрд. долара от МВФ. Удвояване на средствата, нужни на Унгария, Украйна, Исландия, Пакистан и Сърбия, също се наблюдава.

Латвия обяви вчера, че ще потърси помощта на МВФ, а Беларус води преговори за получаване на помощ от поне 2 млрд. долара.

В моментна сме в ранен стадий на криза за развиващите се пазари, според анализатори от Dresdner Kleinwort в Лондон.

Развиващите се страни в Европа и Азия имат по около 500 млрд. долара правителствени дългове за следващите месеци, а тези от Южна Америка са със задължения в размер на 175 млрд. долара, според данни на Capital Economics Ltd.

Турция и Русия имат задължения по 100 млрд. долара, докато тези на Полша възлизат на 85 млрд. долара.

Турция вече дължи на МВФ 8.5 млрд. долара, което е пет пъти повече от отпусната квота на страната.

Турската лира регистрира повишение за втори пореден ден спрямо долара, добавяйки 2.8% към стойността си.